Le Donk & Scor-Zay-Zee

  • Svensk titel: Le Donk & Scor-Zay-Zee
  • Originaltitel: Le Donk & Scor-Zay-Zee
  • Speltid (min): 71
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-09-29

Recension - Blu-ray/DVD

Jag älskar filmen ”This is Spinal Tap”. Den, och senare även Christopher Guests andra mockumentärer (”Best in Show”, ”A Mighty Wind”, ”Waiting for Guffman”), visade hur den här sortens film görs bäst och lade ribban högt. Det krävs finess för att undvika att det blir pannkaka av alltihop.

En film som hittat rätt är ”Le Donk & Scor-Zay-Zee”, av Shane Meadows (”This is England”, ”Dead Man's Shoes”). Denna mockumentär visar hur Meadows och hans crew följer roddaren Donk (härligt spelad av Paddy Considine) och hans protegé, rapparen Scor-Zay-Zee (som spelar sig själv), när de får en chans att öppna för Arctic Monkeys. Vägen dit är dock allt annat än spikrak och Donk har en hel del att ordna upp i sitt liv...

När jag först höll den här filmen i näven och tittade på omslaget visste jag inte vad jag skulle tro. Jag tyckte att det var ett fruktansvärt fult omslag och hade inte den minsta lust att titta på själva filmen heller. En sån j-a tur att jag ändå stoppade in DVD:n i spelaren, för det här är en förbannat rolig film!

Paddy Considine är klockren som den avdankade gamle roddaren som önskar att han kommit mycket längre i livet, och samtidigt som man skrattar åt honom är det svårt att inte tycka lite synd om honom. Det är sannerligen Donks film, även om Scor-Zay-Zee också får ta mycket plats.

Filmen är ovanligt kort, bara 71 minuter, men det känns bara positivt då filmen blir tightare och ingen tid ödas bort på filler. Föredömligt, skulle jag vilja säga.

Seså, kila iväg och hyr/köp den här filmen nu.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer