Loppet är kört

  • Svensk titel: Loppet är kört
  • Originaltitel: Breaking Away
  • Speltid (min): 97
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-12-08

Recension - Blu-ray/DVD

Efter att ha vunnit en racercykel blir unge Dave besatt i cykling på tävlingsnivå, och framförallt det världsledande italienska landslaget. Med dem som förebilder ägnar han all sin fritid åt cykling och lägger sig till med diverse italienska manér, såsom att lyssna på opera, kalla katten för Fellini och slänga sig med italienska uttryck i tid och otid, allt till sin pappas förtret.

De få timmar Dave inte ägnar sig åt cykling spenderar han oftast med sina kompisar, badandes i det gamla stenbrottet eller hängandes runt collegeområdet där han en dag träffar en flicka. I ett mindre genomtänkt ögonblick beslutar han sig för att låtsas vara en italiensk utbytesstudent, men hur lätt är det att hålla uppe en sådan fasad i en liten stad som Bloomington?

”Loppet är kört” är en fin liten film från 1979 som jag personligen inte hade hört talas om tidigare. I huvudrollen som Dave ser vi Dennis Christopher (”Deadwood”, ”Profiler”) och hans kompisar spelas av Dennis Quaid, Daniel Stern och en blott 17-årig Jackie Earle Haley (”Watchmen”, ”A Nightmare on Elm Street”).

Det här är en mycket välspelad och lågmäld dramakomedi som trots drygt 30 år på nacken känns fräsch. Snygga miljöer, bra skådespelarinsatser och en härlig story gör det till en film som jag varmt rekommenderar.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer