Skills

  • Svensk titel: Skills
  • Originaltitel: Skills
  • Speltid (min): 86
  • Release (Blu-ray/DVD): 2011-03-23
  • IMDb: Skills

Recension - Blu-ray/DVD

För Kelvin består livet av parkour, party och att hänga med sina polare. När hans pappa, som är polis, blir skjuten i tjänsten misstänker Kelvin att förövaren kan återfinnas i stadens undre värld. I jakten på den skyldige blir han indragen i en hemlig tävling kallad SKILLZ. I tävlingen möts ungdomar med olika expertis, t ex kampsport, skateboard, rollerblades eller just parkour, i ett sorts gladiatorspel där vinnaren går hem som en rik man. Men man kan också förlora allt...

”Skills” är en ny svensk ungdomsfilm signerad Johannes Pinter (en gång i tiden Elaka Rune) och Tomas Amlöv. Jag kan villigt erkänna att jag var grymt skeptisk till filmen redan innan jag såg den, mest beroende av det faktum att den genren är fylld av diverse stolpskott som ”Sökarna” och annat skräp. Så var då ”Skills” bättre än sina föregångare?

Både ja och nej får jag säga. Rent filmmässigt sett är det en väldigt snygg film, schysst klippning och väldigt tekniskt kompetent. Själva handlingen tycker jag funkar fint under större delen av filmen, men mot slutet när själva SKILLZ-tävlingen drar igång ballar det ute lite väl mycket och det blir helt plötsligt en happening där folk från hela jordklotet sitter och tittar på websändningar med alla möjliga och omöjliga kameravinklar (lite ”Running Man” typ). Här tappar filmen i mitt tycke sin kontakt med verkligheten.

En annan detalj som jag störde mig på var den överlag låga kvaliteten på skådespelarprestationerna. Nu vet jag ju att de flesta av killarna och tjejerna inte blev anlitade i första hand på grund av sina kunskaper inom skådespelaryrket, utan snarare för att de är förbaskat bra på parkour (Marcus Gustafsson som spelar Kelvin tävlar i parkour/freerunning och har bland annat vunnit VM), skateboard (My Magnusson, som spelar Kelvins kompis Linda är en av Sveriges bästa skateboardåkare) eller kampsport (Tim Man, som spelar gymägaren Monk, är kampsportsspecialist och stuntman, och har tidigare synts i vitt skilda filmer som ”Ong Bak 2” och ”Göta Kanal 2”). Visst, de mer dialogdrivna scenerna blir aningen lidande av detta val, men actionscenerna vinner så extremt mycket mer än att behöva ta till stuntmän hela tiden och därmed vara tvungen att dölja ansikten under de mest intensiva scenerna.

”Skills” är definitivt en film riktad till ungdomar i första hand. Själv hade jag aningen svårt att identifiera mig med någon av karaktärerna, inte enbart pga åldersskillnaden utan också det faktum att jag aldrig har haft någon kontakt med någon av de ”undergroundaktiviteter” som de håller på med. Japp, recensenten är inte bara en gubbjävel utan även en tråkig sådan.

Betyget blir en stark tvåa. Hade det inte varit för att slutet dragit ner helhetsintrycket för mig hade det definitivt blivit en trea.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer