Tomten är far till alla barnen

  • Speltid (min): 94
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-10-19

Recension - Blu-ray/DVD

Julen är kanske årets mysigaste högtid. Den vita snön faller stillsamt mot marken, huset är fyllt av prydnader och levande ljus, och familjen samlas för att ha trevligt.

Men Saras julfest i "Tomten är far till alla barnen" blir inte särskilt trevlig även om det givetvis var tänkt så. Hon har nämligen bjudit in en skara gäster, däribland hennes tre ex och deras nya sällskap. Saras nuvarande man, Janne, är inte särskilt förtjust i idén. Men Saras barn ska ju få träffa sina riktiga pappor.

Det börjar bra. Gästerna hälsas välkomna och det småpratas och has trevligt. Fast innan festen är över kommer det hela förvandlas till en mardröm för så gott som alla inblandade.

Kjell Sundvall, som tidigare gjort bl a "Jägarna", har lyckats bra igen. Det är mycket stämningsfull film som är både rolig och tragisk på samma gång. Rollfigurerna lever i en värld där allt ska vara "normalt" och ordentligt, men egentligen är det bara så på ytan. Flera av dem döljer små hemligheter som lätt skulle förstöra den önskade idyllen. Och så bjuds det på typiska fördomar, självklart skvaller och en stor dos misstänksamhet.

Den imponerande skådespelarensemblen gör ett mycket bra jobb och får på så sätt den skruvade historien att färdas i precis rätt riktning på korrekt sätt. Bland annat är Katarina Ewerlöf härligt hurtig som Sara, och Peter Haber får sin karaktär Janne att framstå precis så förvirrad som han ska vara.

Det finns i stort sett inget negativt att säga om "Tomten är far till alla barnen". Den är kul, välspelad och mycket underhållande.

Jörgen Hansson

Kommentarer