Turkisk konfekt

  • Svensk titel: Turkisk konfekt
  • Originaltitel: Turks Fruit
  • Speltid (min): 103
  • Release (Blu-ray/DVD): 2011-09-14
  • IMDb: Turkisk konfekt

Recension - Blu-ray/DVD

Den unge konstnären Erik förnekar sig inte. Han gillar att sätta på en massa olika kvinnor – han anser sig också vara väldigt bra på det – och sedan skicka iväg dem. Romantik och sådant trams är upp till andra, för Erik är det bara knullandet som är värt något.

Tills den dag han möter Olga. Efter den sedvanliga uppraggningen/påsättningen är det något som förändras hos Erik. Han bryr sig faktiskt om den här flickan, är intresserad av henne, vill umgås med henne. Kan det vara så illa att han gått och kärat ner sig? Usch då!
Detta är bara början på en fantastisk historia om villkorslös kärlek, bortom alla tänkbara hinder. Och hinder kommer de att stöta på...

”Turkisk konfekt” chockade med sin nakenhet och sitt provocerande när den kom 1973 och man kan nog än idag förvånas över hur rakt och brutalt regissören Paul Verhoeven berättar denna kärlekshistoria. Japp, Paul Verhoeven, holländaren som flyttade till USA och gjorde filmer som ”RoboCop”, ”Total Recall” och ”Starship Troopers” (samt ”Showgirls” och ”Hollow Man”, men de talar vi inte högt om). Tillsammans med fotografen Jan De Bont (som senare regisserade ”Speed” och ”Twister” i USA) skapade han för snart 40 år sedan det här mästerverket som utsetts till den bästa holländska filmen genom tiderna.

Den vackra historien, som åtminstone fick mig att dra vissa paralleller till klassikern ”Love Story”, framförs av två fantastiska unga skådespelare. Erik spelas av en 29-årig blond yngling vid namn Rutger Hauer (japp, DEN Rutger Hauer) och Olga spelas av Monique van de Ven, som förutom ett gästspel i ”Starsky & Hutch” hållt sig kvar på hemmaplan. Samspelet mellan dessa två känns helt naturligt och äkta, och jag blev grymt imponerad.

”Turkisk konfekt” är på alla sätt en fenomenal film. Gripande, vacker, you name it. Jag kan inte annat än att rekommendera den med hela mitt hjärta.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer