Ligg med mig

  • Svensk titel: Ligg med mig
  • Originaltitel: Få meg på, for faen
  • Release (Bio): 2011-12-09
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-04-04

Recension - Blu-ray/DVD

Johannes skickade ett sms i morse:
"Ligg med mig klockan sju".

Jaha, tänkte jag, och masade mig vid denna tidpunkt till biograf Vitoria där en ny ungdomsfilm med denna titel skulle visas. Jag minns när "Hip hip Hora" var på tapeten, och en viss olustig stämning innefan sig när mödrar och fäder plötsligt tvingades ta detta kraftbegrepp i mund. Vi är tillbaka.

Och vi är även på andra sätt tillbaka till genrekonventioner och saker som hör "Hip hip hora" och andra ungdomsfilmer till. Strukturen känns igen; en ung kvinna utsätts för någonting som förtar hennes popularitet. I slutet av filmen kommer upprättelsen med orealistiskt besked.

Nej, det är inte den banbrytande historien, eller nytänkande filmhantverk som är tillgången med denna film. Snarare en sympatisk humanism som gör den trivsam, men också tänkvärd att titta på.

Den unga kvinnans sexualitet skildras på ett rättframt och oblygt sätt. Och det är flera sekvenser som överraskar i med sin sällsynthet i filmhistorien. Det finns exempelvis en (SPOILER) passage i filmen där huvudpersonen flyr hemifrån, vilket hon faktiskt klarar mycket bättre än vad som brukar vara fallet. Smkfull nakenhet är någonting svårt att uppnå i en film som handlar om minderåriga, men här lyckas man faktiskt.

Humorn prickar rätt ungefär hälften av gångerna, men vissa skämt är överraskande roliga. Vissa människor i biografen fullkomligt trillar av stolen i skratt. Det bästa är att det aldrig riktigt skämtas på någons bekostnad, utan att filmen hela tiden känns fair.

Eftersom titeln översatts till Svenska och har svenska undertexter, kommer filmen även nå riktiga biografer, vilket självklart är roligt då filmer oftare tar vägen från Sverige till Norge än vice verca. Ett roligt tillfälle att höra lite norskt snack på biograf.

Kim Ekberg

Kommentarer