Searching for Sugar Man

  • Svensk titel: Searching for Sugar Man
  • Originaltitel: Searching for Sugar Man
  • Release (Bio): 2012-08-24

Recension - Bio

Den svenska dokumentärfilmen är välmående, och riktar sig inte sällan mot en internationell marknad. "Searching for Sugarman" är ännu en välgjord film som utspelar sig helt utanför vårt fosterlands trygga gränser. Den är till och med så välgjord att den till slut blir aningen tråkig.

Egentligen är det fråga om en sån där musikdokumentär enligt mall 1.A. Studiotekniker och kritiker turas om att oavkortat hylla en musikers livsverk till skyarna.

Det enda som skiljer, och gör det värt tiden, är själva subjektet. Hans namn är Sixto Rodriguez, och hans politiska folksånger rättar in sig i ledet bland Dylans och Baezs (även om liknelsen i filmen dras en smula för långt). Skillnaden är dennes påtagliga okändhet. En okändhet världsspridd överalt förutom i Sydafrika.

Så det är fråga om upprättelse, på ålderns höst. Och musiken ligger verkligen i tiden, låter modern. Nästan så modern att det osar katt.

Mockumentärfilmens segertåg gör mig källkritisk mot allt som är "för bra för att vara sant". Jag ser framför mig hur musiken har fejkats av Jose Gonzales och ett gäng retrofiler i en studio i Malmö. Ett knastrigt eko-filter har lagts på för att det ska låta tidsenligt.

Man har sett till att göra allt "för dåligt för att vara falskt". Intervjuat tillräckligt okända personer för att inte tittaren ska tvivla. Men är det inte mystiskt att man aldrig får se Rodriguez sjunga? Att han har nacken mot kameran, och att det är odiskutabelt playback? Jag vet inte hur spelningen på Way out West gick till, men PR-byråernas uppfinningsrikedom vet sällan några gränser.

Som just mockumentär är "Searching for Sugarman" ett imponerande fuskbygge. Som dokumentär är den för sävlig, och för lång, för att intressera hela vägen in i mål.

Detektivarbetet är rikligt spännande, men de okritiska hyllningarna kunde jag gärna varit utan. Dokumentärfilmare världen över måste lära sig att bjuda in kritiska röster till sina filmer, även om de själva anser ämnet vara odelat positivt.

Någon borde gå ut i media snart och avslöja bluffen, även om den råkar vara sann.

Kim Ekberg

Kommentarer