Linnea i målarens trädgård

  • Svensk titel: Linnea i målarens trädgård
  • Originaltitel: Linnea i målarens trädgård
  • Speltid (min): 30
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-10-17

Recension - Blu-ray/DVD

Linnea gillar att hälsa på hos grannen Blomkvist, för där finns det alltid saft och en massa intressanta böcker att bläddra i. Allra bäst gillar hon boken om konstnären Claude Monet med alla de vackra bilderna på hans målningar och hans vackra trädgård utanför Paris. ”Tänk att få se dem på riktigt” tänker Linnea.

En dag slår drömmen in, för då reser Linnea och Blomkvist ner till Paris för att besöka både museer och Monets trädgård. Äntligen får hon se näckrosdammen, krassegången och den japanska bron på riktigt.

Boken ”Linnea i målarens trädgård” släpptes första gången 1985 och var författaren Christina Björks stora genombrott. Sedan dess har boken översatts till 22 olika språk, blivit utsedd till en av de 50 bästa barnböckerna och 1992 var filmen baserad på boken klar.

Det är en fin liten film som följer boken mycket väl. Man har blandat klassisk animation med riktigt foto, framförallt för att visa de olika blommorna i Monets trädgård. Ett lite udda val, men det funkar alldeles utmärkt. Min äldsta dotter, 4½ år gillar filmen (och böckerna, och pusslen, och dockan) men det är inte helt lätt att utröna hur mycket det beror på själva filmen och dess innehåll och hur mycket det faktum att hon också heter Linnea spelar in.

Jag kan utan omsvep rekommendera ”Linnea i målarens trädgård”, både filmen och boken, till barnfamiljer runt om i landet. Det är en stillsam film på 30 minuter, alldeles lagom före läggningsdags.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer