Lady, The

  • Svensk titel: Lady, The
  • Originaltitel: The Lady
  • Speltid (min): 132
  • Release (Bio): 2012-04-04
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-09-12

Recension - Blu-ray/DVD

”The Lady” är filmen om den burmesiske frihetskämpen Aung San Suu Kiys liv. Om hur hon växte upp i Burma, flyttade till England där hon gifte sig med Michael Aris, men framförallt om hur hon reste tillbaka till Burma för att vaka vid sin sjuka mors sida och sedan stannade där för att stå upp mot diktaturen i Burma. Hur hon blev satt i husarrest i sammanlagt 15 år, utan att få träffa sin man och sina söner mer än ett fåtal gånger. Hur hon vann Nobels fredspris.

Detta är en mycket intressant film om en fantastisk kvinna, som offrade så mycket för ett större sammanhang. Mycket av historien berättas från makens sida, om hur han kämpade med sin fru trots det långa avstånd som skilde dem åt.

Inte förrän sluttexterna rullade insåg jag att ”The Lady” hade regisserats av Luc Besson, en man som jag skrivit av för länge sedan som tramsig och ointressant när han envisades med att sätta sitt namn på larv som ”Taxi”-filmerna etc. Men detta är en storartad ”comeback”. Michelle Yeoh är inte bara kusligt porträttlik Aung San Suu Kiy, hon är strålande i huvudrollen. Minst lika bra är David Thewlis som maken Michael Aris.

Jag inser förstås att all film tar viss frihet och gärna böjer lite på sanningen för dramatisk effekt, men jag känner ändå att jag lärde mig mycket om denna kvinna. Dels det jag såg i filmen, men också det faktum att filmen väckte mitt intresse och jag har sedan jag såg den läst en hel del om Aung San Suu Kiy och hennes sak.

Det här är en bra film. En BRA film. Se den och berörs.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer