Lycka till och ta hand om varandra

  • Release (Bio): 2012-10-19

Recension - Bio

När jag ser "Lycka till och ta hand om varandra", har jag precis sett "Blondie". Jens Sjögren kommer upp på scenen och berättar att han bara har velat göra en film där alla är snälla mot varandra. Och som antidot fungerar den bra, efter att ha genomlidit två timmar onyanserad cynism.

Visserligen är det här två timmar onyanserad naivism, men det känns så mycket skönare i tider som dessa. Det finns en viss nivåskillnad mellan den magiska realismen i exempelvis "Le Havre", och denna. Men grundpremissen är densamma:

"bra saker som sällan händer i verkligheten, händer".

Filmen lyfter främst tack vare sin självlysande huvudrollsinnehavare Bengt C.W Carlsson, känd från Roy Anderssons filmer. Denne spelar sin roll med fantastisk fingertoppskänsla, varje replik känns på riktigt. Och därmed får filmen en rimlighetens aura.

I övriga roller ser vi gamla favoriter som Carl Johan De Geer och Ika Nord, och det är genomgående välspelat och myspysigt.

Det doftar Ulf Malmroos lång väg, och blir aldrig mycket mer än okej. Men jämfört med en film som "Blondie" är detta sju resor bättre.

Kim Ekberg

Kommentarer