Shadow Out of Time, The

  • Svensk titel: Shadow Out of Time, The
  • Originaltitel: The Shadow Out of Time
  • Speltid (min): 15

Recension - Blu-ray/DVD

Professor Nathaniel Peaslee, verksam på Miskatonic University i Arkham, Massachusetts, drabbas 1930 av amnesi. I flera år beter han sig minst sagt besynnerligt och varken frun eller sonen känner igen honom. När han helt plötsligt blir sig själv igen försöker han gå vidare med sitt liv, men lider av fruktansvärda mardrömmar. Men är det verkligen bara drömmar, eller är det visioner om ett glömt förflutet?

”The Shadow Out of Time” är baserad på H.P. Lovecrafts novell med samma namn. Här spelar Sveriges egen Stuart Gordon, Daniel Lenneér, upp en fantastisk berättelse. Sin vana trogen är filmen gjord med mycket hjälp av green screen och animation, vilket ger filmen en passande drömlik och hallucinatorisk känsla. På bara 15 minuter berättas denna historia och även om det kan verka kort känns det inte någonstans som om man hastar igenom berättelsen.

Jag har aldrig varit speciellt insatt i Lovecrafts litterära verk utan har hittills enbart tagit till mig hans historier via film. Det kommer dock bli ändring på det, och Daniel Lenneér och hans gäng med glada filmare är definitivt en stor bidragande orsak till att jag framöver också kommer att ta tag i böckerna.

För er som vill ta en titt på ”The Shadow Out of Time” – och det tycker jag definitivt att ni ska göra – så finns det att beskåda alldeles gratis på YouTube, klicka bara på länken nedan.

”The Shadow Out of Time” på YouTube

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer