Marionett i kedjor

  • Svensk titel: Marionett i kedjor
  • Originaltitel: Puppet on a Chain
  • Speltid (min): 94
  • Release (Bio): 1972-01-31
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-02-20
  • IMDb: Marionett i kedjor

Recension - Blu-ray/DVD

Alistair MacLean är ett minst sagt välkänt namn i bokhyllorna. Känner ni själva inte till namnet så fråga era fäder. Han var produktiv från mitten av 50-talet och fram till sin död 1987 och många av hans böcker blev framgångsrika filmer, där ”Örnnästet”, ”Kanonerna från Navarone” och ”Polarstation Zebra svarar ej” kanske är de mest välkända.

1969 skrevs romanen ”Marionett i kedjor” som filmatiserades två år senare med manus skrivet av MacLean själv. Filmen är en actionfylld historia om den holländskfödde amerikanska agenten Sherman, som skickas till Amsterdam på uppdrag att försöka stoppa den enorma knarkhandel som pågår länderna emellan. Sherman får dock inte mycket till stöd av den lokale polischefen, men turligt nog är hans närmaste man mer hjälpsam.
Det dröjer dock inte länge innan Sherman utsätts för flera attentatförsök och han inser att han snabbt måste nå resultat om han ska ha en chans att kunna slutföra sitt uppdrag innan han blir dödad.

Sherman spelas av ingen mindre än vår egen Sven-Bertil Taube, här ca 36-37 år och riktigt stilig och atletisk. Faktum är att han gör sina egna stunts, allt från slagsmålsscener till en lång och imponerande båtjakt i Amsterdams kanaler, en actionsekvens som absolut står sig än idag, drygt 40 år efter premiären.

Det är en spännande film, snygg action i snygga miljöer och ta mig tusan om jag inte blev tagen på sängen av upplösningen. All dialog är dock inte direkt övertygande, utan känns stundtals väldigt konstlad. Trots detta, mina damer och herrar, erbjuds 94 minuter underhållning och en trea är på sin plats.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer