Jersey Devil, The

  • Svensk titel: Jersey Devil, The
  • Originaltitel: The Barrens
  • Speltid (min): 97
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-04-03

Recension - Blu-ray/DVD

Familjefadern Richard Vineyard bestämmer sig för att ta med familjen ut på en liten campingtripp till Pine Barrens, ett stort skogsområde i New Jersey. Som liten brukade han själv campa där på somrarna med sin far och farfar, och efter faderns nyliga bortgång anser Richard att det är det absolut bästa stället att sprida askan efter fadern på.

Familjen kommer till campingplatsen nästan helt utan problem, men Richard blir besviken. Han hade förväntat sig en lugn, harmonisk plats men möts av ett campingområde som mest liknar Roskilde eller Hultsfred, fullt med festande ungdomar som dessutom skrämmer hans son med spökhistorier om den beryktade Jerseydemonen vid lägerelden. Den tonåriga dottern trivs dock bättre med alla jämnåriga killar runt omkring. Richard bestämmer sig för att de ska bege sig längre in i skogen och campa på en betydligt lugnare plats, till familjens förtret.

Men någonstans på vägen börjar konstiga saker hända. Richard är övertygad om att han fler gånger ser Jerseydemonen, men frun viftar bort det med att han hallucinerar pga den höga feber han dragit på sig. Men Richard står på sig, och hans beteende blir mer och mer hotfullt. Håller han på att bli galen, eller är ett monster verkligen efter dem?

”The Jersey Devil” bygger mycket på myten om Jerseydemonen som människor påstått sig ha sett vid ett otal tillfällen från 1700-talet och framåt. Varelsen ska ha hovar, vingar, huvud och svans som en häst samt armar och händer som en apa. Lägg därtill lysande röda ögon och vi har ett läskigt monster, som gjort för att göra monsterfilm om. Det har dock gjorts förvånansvärt få filmer om denne demon, det har mest blivit omnämnanden i TV-serier som t ex ”Arkiv X”.

Richard spelas av Stephen Moyer, mest känd som Bill i ”True Blood” och hans fru av Mia Kirshner. I övrigt är det relativt okända ansikten som figurerar i filmen. Monstret, som vi faktiskt får se vid ett par tillfällen, är effektfullt framställd helt utan CGI, vilket är trevligt.

”The Jersey Devil”, eller ”The Barrens” som den heter i original, är en habil monsterrulle. Den är lite mörkare i sinnesstämning än vad jag trodde innan, så jag blev aningen överraskad av det. Positivt överraskad, bör kanske tilläggas.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer