Hitchcock

  • Svensk titel: Hitchcock
  • Originaltitel: Hitchcock
  • Speltid (min): 94
  • Release (Bio): 2013-02-08
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-06-12

Recension - Blu-ray/DVD

När Alfred Hitchcock får tag i Robert Blochs bok ”Psycho”, löst baserad på galningen Ed Geins liv, blir han helt uppslukad. Han ser framför sig vilken potential historien har och bestämmer sig för att det ska bli hans nästa film. Andra är dock inte lika imponerade, filmbolagen vill inte ställa upp med finansiering och vänner och bekanta tycker att det är en hemsk historia som borde glömmas bort för all evighet.

Den enda som stöttar honom är Alma, hans kära fru. Tillsammans bestämmer de sig för att satsa allt för att göra denna film, kosta vad det kosta vill. De anlitar en manusförfattare, skådespelare och drar igång det hårda arbetet. Resultatet? Tja, det är, som man brukar säga, historia...

”Hitchcock” är, till skillnad vad man kan tro, inte en biografi över mästerregissörens liv, utan täcker egentligen bara tiden runt skapandet av just ”Psycho”, den film som han mest av allt förknippas med. Filmen går inte in på djupet, utan är en ganska ytlig berättelse om Alfred, Alma och deras förhållande. Stundtals blir den nästan karikatyrisk, speciellt med all makeup som Anthony Hopkins fått på sig för att likna Hitchcock.

Hopkins levererar dock, men får faktiskt finna sig i att överglänsas av Helen Mirren, som spelar frun Alma. Mirren är en fantastisk skådespelerska, och även om just detta material inte var så mycket att bita i är hon briljant. I andra roller ser vi bland annat Scarlett Johansson som Vivien Leigh och James D’Arcy som Anthony Perkins. Jag måste också nämna den alltid strålande Michael Wincott, som spelar Ed Gein.

”Hitchcock” är inget mästerverk, men är ändå en väldigt lättsam och underhållande film med en suverän ensemble av skådespelare.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer