Parker

  • Svensk titel: Parker
  • Originaltitel: Parker
  • Speltid (min): 113
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-06-05

Recension - Blu-ray/DVD

Parker är en tjuv. En bov. En bandit. Men han har ändå lite moral. För honom är det ta bytet som gäller, men aldrig skada någon oskyldig på vägen. Fin kille, den där Parker.

Tyvärr tänker inte alla skurkar likadant. Efter en relativt misslyckad deal tillsammans med ett par smågangsters, där en oskyldig man tvingats sätta livet till, opponerar Parker sig mot de andras brist på professionalism. Synd bara att de inte är så bra på att ta konstruktiv kritik, utan istället sätter ett par kulor i honom och lämnar honom att dö i vägkanten. Inte alls bussigt.

Parker är dock en seg jävel och efter att ha tillfrisknat hjälpligt bestämmer han sig för att leta upp gänget och hämnas. Till sin hjälp har han en husmäklare, helt ovetandes om Parkers intentioner, sin list och sina knytnävar...

”Parker” är en actionrulle med Jason Statham i titelrollen, Michael Chiklis som gangstern som förrådde honom och Jennifer Lopez som mäklaren Leslie. Om handlingen (ärlig tjuv blir blåst av kollegor, blir lämnad att dö och hämnas) känns bekant kan det bero på att filmen bygger på en bokserie av Richard Stark om tjuven Parker. Andra filmer som bygger på böcker om Parker är bland annat ”Point Blank” med Lee Marvin och ”Payback” med Mel Gibson.

Det är en habil actionrulle, med högre kvalitet än vad omslaget låter påskina. Jag menar, Jennifer Lopez är inte ett affischnamn för kvalitetsfilm direkt, men hon är faktiskt riktigt bra i en ganska nedtonad roll. Statham är Statham, en karismatisk snubbe och en jävel på att slåss. Ni vet, precis som vanligt.

Jag blev positivt överraskad av den här filmen. Efter att initialt ha trott att det handlade om ännu en simpel B-action ändrade jag ganska snabbt åsikt. ”Parker” är bra action, och kan rekommenderas!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer