Protector, The

  • Svensk titel: Protector, The
  • Originaltitel: The Protector
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-08-21

Recension - Blu-ray/DVD

Billy Wong har jobbat som snut i New York i tio år (men kan fortfarande knappt prata engelska), men ett jobb som går snett tar honom tillbaka till Hong Kong i jakten på mannen som dödade hans partner. Till sin hjälp får han en ny kollega, Danny Garoni, som också känner till Hong Kong sedan tidigare.

Väl på plats tar det inte lång tid innan skiten träffar den berömda fläkten och nu är det upp till Billy och Danny att hålla sig vid liv tillräckligt länge för att kunna få tag på storskurken...

”The Protector” är en actionfilm från 1985, regisserad av James Glickenhaus (”The Exterminator”). I huvudrollerna ser vi Jackie Chan och Danny Aiello som Billy respektive Danny. Danny Aiello känns kanske inte som den självklara matchningen mot Jackie Chan, men han funkar oväntat bra även i en sådan här roll. Att han är en bra skådespelare visste jag ju sedan tidigare, men det har varit helt andra filmer. Nåväl.

I sann 80-talsanda gasas det på med massor av action och explosioner. Chan var dock inte nöjd med resultatet, utan spelade in egna scener och klippte en egen version av filmen. Den versionen finns också med på discen, vilket är väldigt trevligt.

”The Protector” är klassisk action, och till min glädje är den inte lika buskisartad som Chans senare filmer. Han får fortfarande göra en hel del stunts, men vi slipper de ”komiska” inslagen som tyvärr präglar hans karriär.

Habil action, varken mer eller mindre.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer