Mitt liv med Liberace

  • Svensk titel: Mitt liv med Liberace
  • Originaltitel: Behind the Candelabra
  • Speltid (min): 119
  • Release (Bio): 2013-08-30

Recension - Bio

I slutet av 70-talet var Liberace redan en institution i USA i allmänhet och Las Vegas i synnerhet. Han spelade för utsålda hus och hans minst sagt extravaganta leverne var milsvida känt och ökänt. I många år hade rykten om hans (uppenbara) homosexualitet cirkulerat, något han själv bestämt förnekade. När han träffade den då blott 17-åriga Scott Thorson, djurtränare till yrket, uppstod kärlek mellan de båda. Scott flyttade snart in hos den 40 år äldre entertainern, anställd som ”vän” och assistent. Vad som följde var en femårig romans, som slutade illa. Thorson beskyllde Liberace för att ha varit otrogen upprepade gånger. Samtidigt kämpade han själv mot ett gravt drogberoende som startat efter att Liberace övertygat honom att plastikoperera sig.

Efter att förhållandet avslutats stämde Thorson Liberace på 113 miljoner dollar i underhåll, då han hävdade att de levt som gifta och att Liberace lovat honom ekonomiskt oberoende. Liberace förnekade dock alla påstående om romans och Thorson fick bara 75000 dollar och lite smycken. Thorson, arg och besviken, ville dock inte driva det vidare då Liberace var märkbart sjuk. Blott fem år senare avled Liberace i AIDS, och året efter släppte Thorson en bok om deras liv ihop.

Denna bok har nu blivit film i händerna på regissören Steven Soderbergh. Liberace spelas fenomenalt av Michael Douglas, och Scott Thorson spelas av Matt Damon, även han fantastisk. Det är ett gripande drama som utspelas i en nästan overklig värld, fylld av tingeltangel och kandelabrar. Mitt i allt detta finns dock en väldigt varm och samtidigt tragisk historia som berättas på ett fint sätt av alla inblandade.

Filmen ansågs dock för kontroversiell (läs ”gay”) i USA, där filmbolagen inte ville släppa upp den på biograferna. Istället fick den premiär på kabelkanalen HBO, där den gjorde succé. I Sverige får vi dock chansen att se den på bio, och den chansen tycker jag att ni ska ta. Douglas och Damon är briljanta i huvudrollerna, och det är en stabil cast även i övrigt. Bland annat ser vi Dan Aykroyd som Liberaces agent Seymour Heller och en suverän Rob Lowe som plastikkirurgen Jack Startz. Inte sedan Bruce Campbell i ”Flykten från Los Angeles” har vi sett en plastikkirurg som överanvänt sina egna metoder på vita duken! Lägg därtill veteraner som Debbie Reynolds som Liberaces mamma och en oigenkännlig Scott Bakula som Hollywoodproducenten Bob Black, mannen som presenterar Thorson för Liberace.

”Mitt liv med Liberace” är ett välspelat och snyggt drama om en av nöjesvärldens största ikoner genom tiderna. Se den.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer