Hur man får en miljonär

  • Svensk titel: Hur man får en miljonär
  • Originaltitel: How to Marry a Millionaire
  • Speltid (min): 95
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-08-21

Recension - Blu-ray/DVD

Tre modeller i New York har tröttnat på att träffa en massa förlorare utan en peng på banken, så de kokar ihop en plan för att se till att de landar en varsin miljonär. Med lite fuffens lyckas de lägga vantarna på en möblerad lyxlägenhet på Manhattan, som de hyr medan den riktige ägaren är på landsflykt. ”Man måste bo fint för att träffa något fint” anser de. Men sann kärlek bryr sig inte om pengar, något damerna kommer att få lära sig på ett eller annat sätt.

Vid en första (och kanske även en andra) anblick kan handlingen i ”Hur man får en miljonär” verka aningen mossig och förlegad, men samtidigt går det inte att komma ifrån att det än idag inte är helt ovanligt med så kallade ”gold diggers”, kvinnliga som manliga. Det kan man tycka vad man vill om, faktum kvarstår att filmen fortfarande är riktigt underhållande. Detta beror givetvis mycket på aktriserna i filmen: de tre modellkollegorna spelas nämligen av inga mindre än Lauren Bacall, Betty Grable och Marilyn Monroe. Tre galanta kvinnor med massor av utstrålning, charm och komisk timing.

Jag hade väldigt trevligt med den här minst sagt klassiska filmen, som jag faktiskt aldrig sett tidigare. Den var rolig, varm och med härligt skådespeleri. Sedan är det ju också något speciellt med kombinationen Cinemascope och Technicolor...

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer