Tulpa

  • Svensk titel: Tulpa
  • Originaltitel: Tulpa - I demoni del desiderio
  • Speltid (min): 85
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-10-16

Recension - Blu-ray/DVD

Den framgångsrika affärskvinnan Lisa må se proper och välartad ut, men hon bär på en hemlighet. Hon är nämligen en frekvent besökare på Tulpa, en suspekt sexklubb där hon ett par gånger i veckan ser till att leva ut sina lustar, helt utan sina kollegors och vänners vetskap.

En morgon slår hon upp tidningen och får läsa om flera otäcka mord som ägt rum i staden. Hon blir chockad när hon ser bilderna på offren och inser att samtliga har varit hennes sexpartners på Tulpa. Lisa misstänker att mördaren är ute efter henne och försöker varna de ”lekkamrater” som fortfarande är i livet. Mycket riktigt, snart är den maskerade mördaren på jakt och vem det nu än är som gömmer sig bakom förklädnaden tänker han eller hon inte ge sig i första taget.

”Tulpa” är en modern giallo, i ordets rätta bemärkelse. De senaste åren har vi fått se en hel del hyllningar och pastischer på denna genre, men detta är den äkta varan. ”Tulpa” försöker inte vara en giallo, den är en giallo. Och vilken giallo sedan, jag satt som på nålar under filmens gång!

Snyggt foto, bra skådespelare, en spännande historia. Tre ingredienser för en lyckad film. Regissören Federico Zampaglione har definitivt lyckats denna gång. Bravo.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer