Tarzan

  • Svensk titel: Tarzan
  • Originaltitel: Tarzan
  • Speltid (min): 85
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-06-01

Recension - Blu-ray/DVD

Denna figur som började som serietidning kom till världen med hjälp av Edgar Rice Burroughs fantasi år 1912. Sedan dess har böcker sålts världen över i hela 25 miljoner exemplar. Den första filmen kom redan 1918 och då som stumfilm. Nu, hela 93 år(!) efter skapelsen recenseras Tarzan för första gången här på tellusfilm.com. Då Disney släppte den här versionen, 1999, fick de en Oscar för Bästa sång, "You'll Be In My Heart", med Phil Collins.
Enligt vissa är hans musik något för seg för filmens höga tempo och tvära svängar och jag är beredd att hålla med. Samtidigt som jag tycker att musiken passar riktigt bra på sina ställen. Men mer variation om jag fick önska mig något och det avtal Phil Collins har(!?) med Disney skulle gärna få kompletteras med några fler namn.

Alla känner vi till den klassiska berättelsen om den lilla pojken som växer upp under minst sagt annorlunda förhållanden. En berättelse vars story är lika enkel och okomplicerad som vedertagen; inte minst i Djungelboken där Mowgli tas om hand och skyddas av djurlivet i djungeln. Tarzan skiljer sig dock då han växer upp och beter sig som ett djur. Han talar inte människans språk och rör sig som en gorilla.

Hans föräldrar dör när Tarzan är i spädbarnsålder och hittas av en gorillamamma som just misst sitt eget barn. Mamman ser sin möjlighet att fylla tomrummet med denna substitut-son och tar den. Dagarna går och Tarzan blir äldre. Accepterad av de flesta inom gorillafamiljen men den han söker mest bekräftelse av, ledaren Kerchak, tittar bara åt hans håll när han misslyckas. Enligt honom kommer Tarzan aldrig någonsin bli en av dom då hans hudfärg och hårväxt inte är som deras. Det är här filmens stora samhällsfråga tas upp; "hur svårt det är att leva i ett samhälle om man skiljer sig utseendemässigt". Men Tarzan ger sig inte och kämpar så hårt att hans liv många gånger är i fara, bara för att bli accepterad. När så civilisationen når deras ö och Tarzan för första gången får kontakt med "sina egna" blir
han tvungen att välja sida. Det blir inte lättare när den vackra Jane lockar med ett liv hemma i England tillsammans med henne. Det är här Tarzan ställs inför frågan vem han egentligen är.

Röstsättningen till dom olika karaktärerna är valda med omsorg. Det handlar om välkända personer men ingen av Hollywoods absolut hetaste dragplåster. Det fungerar dock utmärkt och ärligt talat så känns det som karaktärernas egna röster. Jag talar då om den engelska versionen.

Den store Tarzan spelas av Tony Goldwyn som annars så ofta får gestalta den onda sidan. Bakom den vackre Janes ansikte hör vi Minnie Drivers röst, Glenn Close gör Kala's och den lille rolige Terk spelas av Rosie O´Donnel.

Alla barn som ser den här filmen kommer älska den. Den är lättförståelig samtidigt som det visuella överträffar mycket som Disney gjort tidigare. Bilden är knivskarp samtidigt som ljudet gör sig väl anpassat till hemmabiosystemet. Du som vuxen tittare kommer inte heller bli besviken. Skämt, dialog och handling är gjort för att passa alla.

Extramaterialet är gediget men kanske främst riktat mot den yngre målgruppen. Här är en lista på innehållet:

- SPEL & AKTIVITETER
- Djungel Memory
- Samla bananer
- Claytons fälla

- BAKOM KULISSERNA
- DisneyPedi: Att leva i djungeln
- Kommentarer

- BORTKLIPPTA SCENER
- Alternativ början
- Tufs hittar människornas läger

- MUSIK & MER
- Oscar®-belönade "You?ll Be In My Heart", musikvideo med Phil Collins

Vi tackar Disney för recensionsexemplar. Denna specialutgåva släpptes ut i affärerna 2005-06-01

Daniel Johansson, chefredaktör

Andra recensioner

Kommentarer