Eternal Flame of Gehenna

  • Svensk titel: Eternal Flame of Gehenna
  • Originaltitel: Loputon Gehennan Liekki
  • Speltid (min): 52
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-12-11

Recension - Blu-ray/DVD

En finsk dokumentär om den inhemska Black Metal scenen, det är inte något man ser varje dag. Men det är exakt vad ”Eternal Flame of Gehenna” är. Under en knapp timme får flera av de stora(?) namnen inom finsk Black Metal berätta om sina band, sig själva och hur de upplever branschen i dagsläget. Rent spontant gissar jag att det är mer intressant om man själv lyssnar på just denna musikstil, vilket jag inte gör. Så istället för att nicka igenkännande åt anekdoter sitter jag och undrar varför jag ägnar en timme av mitt liv åt att titta på överviktiga, medelålders män med stripigt hår och taskig corpse paint sitta och svära på finska. Jag hade kanske hoppats att dokumentären kanske skulle kunna grusa några av mina fördomar om dessa människor, men det blir snarare tvärtom.

Detta är, utan tvekan, något som med största sannolikhet bara tilltalar de redan inbitna fansen.

Med på samma skiva är en annan, kortare, finsk dokumentär kallad ”Noise of Finland”. Den handlar, surprise surprise, om den finska Noise-scenen. Om jag är dåligt påläst (och skapligt ointresserad) av Black Metal så är det ändå ingenting mot hur ointresserad jag är av Noise-scenen. Ett passande namn är det iaf på en musikstil som till synes mest går ut på att skapa konstiga ljud av allehanda tillhyggen; det är både elektroniska störningar som förstärks och klassiskt trummelummande på kastrull.

Men en konsert som bara går ut på att se ett par stela finnar spela upp konstgjorda ljud på scenen är ju inte mycket att hänga i granen, så de flesta banden jobbar en hel del med det visuella. Det är därför som vissa konserter ”kompas” av stora skärmar där artisten ejakulerar över döda gnagare. Joråsåatte...

Precis som med ”Eternal Flame of Gehenna” riktar sig ”Noise of Finland” framförallt till de redan frälsta.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer