Lucy

  • Svensk titel: Lucy
  • Originaltitel: Lucy
  • Speltid (min): 89
  • Release (Bio): 2014-08-22
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-01-26
  • IMDb: Lucy

Recension - Bio

Franske filmskaparen Luc Besson är onekligen talangfull. Han har (som ni säkert vet) skrivit och/eller regisserat häftiga rullar som Femte elementet, Transporter, Nikita och Léon. Ofta finns det med en råtuff kvinnlig karaktär i hans manus.

I nya actionfilmen Lucy spelar talangfulle Scarlett Johansson den hotade bruden som ofrivilligt blir en läckande knarksmugglare som låser upp sin hjärnas fulla kapacitet, vilket Morgan Freemans forskare Norman givetvis kan förklara detaljerna kring. Resten av skådisarna är tämligen okända för mig. Men det gör inget.

Filmen har bitvis en filosofisk sida. Besson kommer in på människans utveckling och den eventuella meningen med livet – att sprida vidare sin kunskap. Intressant. Det är även ett snyggt stildrag att klippa in jagande rovdjur mitt i handlingen, för att förstärka Lucys stressiga situation i början av intrigen.

Regissören presenterar, lite för snabbt, en övermäktigt kraftfull hjältinna som sparkar gangsterstjärt med superkrafter som skulle göra Stålmannen kryptonitgrön av avund. Nuförtiden släpper Besson ifrån sig filmer som inte känns helt och hållet färdiga. Det ger ett något oinspirerat intryck.

Lucy är absolut en sevärd, visuellt sprudlande biorulle, men hade mått bra av en längre speltid och fler mänskliga scener med stjärnskottet Scarlett. Ge henne en Avengers-spinoff-film med spionhjältinnan Black Widow! Det kan inte misslyckas.

Johan Karlsson

Kommentarer