Man on the Moon

  • Svensk titel: Man on the Moon
  • Originaltitel: Man on the Moon
  • Speltid (min): 114
  • Release (Bio): 2000-03-31
  • Release (Blu-ray/DVD): 2011-02-23
  • Tagline: Hello, my name is Andy and this is my movie.

Recension - Blu-ray/DVD

Andy Kaufman är en av de mest omstridda komikerna i amerikansk historia. Lika många är de som anser honom vara ett geni som de som totalt avskyr honom. Andy följde mycket riktigt inte mallen för hur en komiker ”skulle” vara, utan körde minst sagt sitt eget race. Tillsammans med sin vapendragare Bob Zmuda och andra initierade nära vänner var hans största nöje att skapa storskaliga practical jokes som retade upp miljontals människor och inte heller kände han ett behov att avslöja dessa skämt efter ett tag. Nej, han var alldeles nöjd med att sitta och skratta åt att han lurat en hel värld.

Milos Formans ”Man on the Moon” är en ganska typisk biografi om en väldigt otypisk människa. I sedvanlig ordning när det gäller dylika filmer har händelser kastats om kronologiskt, vissa saker har tagits bort och vissa ändrats för att piffa till dramaturgin lite. Resultatet blir också som så ofta lite av en ”Greatest Hits” där vi får se en magnifik Jim Carrey återskapa många av Kaufmans mest kända rutiner och skämt. Man får tycka vad man vill om detta grepp, men det är åtminstone ingenting som Forman hymlar med. Faktum är att filmen inleds med att Kaufman (Carrey) berättar att allt intressant är borttaget ur filmen om hans liv och att allt annat kastats omkring huller om buller, som för att skrämma bort publiken. Väldigt Kaufman.

Jag nämnde Carrey och hans suveräna tolkning av Kaufman. Detta är i mitt personliga tycke den bästa prestation Carrey gjort (jag har iofs inte sett ”Fun with Dick and Jane” men jag är ganska säker på att den inte når upp till denna nivå) och han omges av idel ädel skådespelaradel. Och Courtney Love.

Love spelar kvinnan som vinner Kaufmans hjärta och hon gör faktiskt en riktigt fin insats, om än inte i samma nivå som Paul Giamatti som gör en lysande Bob Zmuda. I övrigt ser vi väldigt många som spelar sig själva och därmed återskapar sina tidigare bravader med Kaufman, t ex David Letterman, wrestlern Jerry Lawler (som hade en lång fejd med Kaufman – inte förrän denna film hade premiär avslöjade han att han varit med på skämtet från början, och dessutom var nära vän med Kaufman), SNL-producenten Lorne Michaels och större delen av ensemblen från TV-serien ”Taxi”, förutom Tony Danza som hatade Kaufman och Danny DeVito, som istället spelar Kaufmans agent George Shapiro.

”Man on the Moon” är en rolig, gripande, informativ, spännande, snygg och varm film som jag älskat från den första gång jag såg den. Likt Kaufman själv delade filmen upp publiken i två läger – de som älskade den och de som helt enkelt inte förstod, eller ville förstå sig på den.

Betyg? En klar femma, allt annat är otänkbart.

Thankyouverymuch.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer