Sagan om Ringen - Härskarringen

  • Svensk titel: Sagan om Ringen - Härskarringen
  • Originaltitel: Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
  • Release (Bio): 2001-12-19

Recension - Blu-ray/DVD

Hur ofta brukar inte filmen man har höga förväntningar på göra en besviken? När jag satte mig i biosalongen var jag lite rädd. Rädd att jag skulle lämna salongen efter 3 timmar och bara sett en film som var ok. Inte mer. Nu lämnade jag istället salongen med ett stort leende, en härlig känsla i magen och en ännu större längtan till de två kommande filmerna. Jodå, Sagan lever upp till mina höga förväntningar, och det med stor marginal.

En bra regissör ska lyckas med bedriften att dra oss in i själva historien. Peter Jackson lyckas. Från att leva ett liv i Stockholm befann jag mig helt plötsligt i Fylke, i Vattnadal och i Lothlorien. Jag red på ståtliga hästar, slogs med både svärd och pilbåge, sov under himlens alla stjärnor och jag blev jagad av svarta ryttare, orcher och troll. En väldigt stark och fängslande känsla.

Filmen följer dock inte boken exakt. Men det är absolut inget som stör eller förstör själva filmen utan jag tror den snarare den vinner på det. Det är omöjligt att fånga hela boken på film och samtidigt behålla känslan och magin som Jackson nu lyckats så bra med.

Valet av skådespelare är oklanderligt. Ian McKellen försöker inte gestalta Gandalf, han ÄR Gandalf. Elijah Wood föddes nog till rollen som Frodo och man känner verkligen vilken smärta han har inom sig när han lett sina vänner i fara. Hans rädsla och tvivel är dramats centrum bland alla egendomliga och vackra händelser. Samtliga skådespelare gör otroligt bra insatser och det märks att de verkligen lever för sina roller.

För att skapa filmens design vände sig Peter Jackson till Alan Lee och John Howe för hjälp (illustratörerna till böckerna). Landskapen, arkitekturen och de onda monstrerna är häpnadsväckande och det märks att Jackson har en liten kärlek till det onda. Tyngden på arkitekturen ligger på den mörka sidan, och man glömmer lite av den goda. Inte mycket men lite. Han håller dock hårt på Tolkiens anda och det är så otroligt mycket känsla i varenda scen, från början till slut. Det finns nämligen sekvenser i filmen som jag tidigare endast sett i min vildaste fantasi, och min fantasi kan vara ganska så vild. Datoreffekterna är hur snygga som helst och ljudet är något av det vassaste jag har hört i en biosalong - det är så starkt och kraftfullt att nackhåren reser sig.

Precis som med skådespelarna, sitter valet av regissör som ringen på fingret. Att välja Peter Jackson, som tidigare aldrig gjort en riktigt stor film är vågat, och jag har svårt att tro någon annan regissör skulle klarat av uppgiften lika bra. Det krävs så mycket engagemang och inlevelse att föra över boken till en spelfilm. Och Jackson har lagt ner sju år av sitt liv åt det här projektet. Det märks för det här är bland det bästa jag någonsin sett.

Desto längre filmen rullar, desto bättre blir den. Låt dig som jag svepas med av detta dramatiska äventyr, som geniet J.R.R Tolkien för många år sen skrev och som galningen till regissör Peter Jackson, nu vågat filmatisera. Sagan om Ringen är nämligen bok man måste läsa och en film man måste se. Med andra ord, det här är ett mästerverk!

Daniel Eek

Kommentarer