Mullan i Grönköping

  • Svensk titel: Mullan i Grönköping
  • Originaltitel: Mullan i Grönköping
  • Speltid (min): 104

Recension - Blu-ray/DVD

Independentfilmen Mullan i Grönköping är inspelad i Lund som en studiecirkel hos ABF. Regissören, skådespelaren, klipparen och manusförfattaren Göran H I Johansson har omvandlat sitt pjäsmanus till långfilmsmanus. Tidigare har Johansson bland annat spelat in spartanska sketcher med Filip & Fredrik på Vimeo.

Komedins synopsis lyder: 
"Det går som det går när världens värste psykiatriläkare doktor Galenos (Johansson) blir mutad att tysta den legendariske muslimske kanaljen Nasreddin Hodja (Willy Wikbourn)."

Jag saknar bakgrundsmusik och trovärdiga ljudeffekter. Det är element som är nödvändiga för att ge en film liv. Hade även önskat mer rekvisita och varierade kameravinklar när dialogen äger rum. Eftertexterna hade passat bättre i slutet av berättelsen.

Hela filmen utspelar sig på doktorns klinik "Råttboet", med undantag för en massa utomhustelefonsamtal mellan rollfigurer som nästan aldrig träffas. Det blir enformigt. Johansson borde ha visat upp mer av härliga studentstaden Lund.

Replikerna känns forcerade. Förvirrande dubbleringseffekter används. Kvinnokarlen doktor Galenos lever i sin egen värld, ogillar invandrare och far runt med en stor giftspruta. Handlingen i Mullan i Grönköping har en tendens att bli otydlig.

Det här är en märklig amatörfilm som inte riktigt vet vad den vill. Tyvärr är underhållningsvärdet blygsamt. Humorn når inte fram. Vid ett tillfälle anar jag ett samhällskritiskt drag i storyn: "Ingen bryr sig när en patient dör inom psykiatrin." Det är en infallsvinkel som hade varit värd att spinna vidare på.

Ljudet håller emellertid måttet i filmen. Doktorns argsinta fru Regina (Marita Nilsson) står för den bästa skådespelarinsatsen. Hon är en farskaraktär med krut som borde ha vidareutvecklats och fått mer speltid.

Fotnot: I dagsläget saknar independentfilmen distribution. Trailern går däremot att skåda här.

Johan Karlsson

Kommentarer