Jacques Tati - The Ultimate Complete Collection

  • Svensk titel: Jacques Tati - The Ultimate Complete Collection
  • Originaltitel: Jacques Tati - The Ultimate Complete Collection
  • Speltid (min): 1425
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-03-23

Recension - Blu-ray/DVD

Jacques Tati föddes 1907 som Jacques Tatischeff. Som regissör gjorde han ”bara” sex långfilmer under sin karriär, samt ett antal kortfilmer, men detta är ett fall där kvantitet definitivt har fått ta ett steg tillbaka för kvalitet.

Tati var av många ansedd som perfektionist, och han drog sig inte för att gå tillbaka till sina filmer för att justera och finputsa dem, inte ens flera år efter den ursprungliga premiären. Han var också väldigt unik i det sätt han ljudsatte sina filmer, ofta kunde saker som hände långt bak i bilden ha sitt ljud längst fram, som för att förvirra publiken med en lätt surrealistisk touch i ljudmixen.

I fyra av sina sex långfilmer spelar Tati själv rollen som Monsieur Hulot, en minst sagt speciell herre med ett lika speciellt manér. Det är lätt att se att Rowan Atkinson lät sig inspireras av Hulot när han skapade Mr Bean.

I fantastiska filmer som ”Fest i byn”, ”Semestersabotören” och ”Min onkel” visade Tati vilken skicklig regissör och underhållare han var. Hans sista film, ”Parade”, var egentligen mer en filmad cirkusföreställning, gjord för svensk TV(!) och vi kan bland annat skymta Janne Loffe Carlsson spelandes trummor i den.

Studio S Entertainment har gjort fler välgärningar för den svenska DVD-marknaden under sina verksamma år, bland annat Videovåldsboxen, De Sica-boxarna och nu denna fantastiska Tati-samling, som inte bara innehåller samtliga sex långfilmer (varav tre i flera olika versioner) utan även de sju kortfilmer han regisserade samt en 22-sidig bok som bland annat tar upp det restaureringsarbete som gjorts. Det är inte utan att denna välmatade box på 11 DVD-skivor (eller sju Blu-ray) kallas ”Jacques Tati – The Ultimate Complete Collection”.

För sanna cineaster råder det ingen tvekan om att den här boxen har sin givna plats i samlingen, men även ni andra med allra minsta intresse av film och filmhistoria bör ta en ordentlig titt. Det här är bra grejer!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer