Last Days, The

  • Svensk titel: Last Days, The
  • Originaltitel: Los últimos días
  • Speltid (min): 98
  • Release (Blu-ray/DVD): 2014-12-22
  • Tagline: BARCELONA – TVÅ VECKOR EFTER PANIKEN
  • IMDb: Last Days, The

Recension - Blu-ray/DVD

Programmeraren Marc har det lite körigt på jobbet just nu, och hemma vill flickvännen Julia gärna ha barn, något Marc inte tycker är ”lägligt just nu”.

Plötsligt en dag sveper en mystisk epidemi av agorafobi, torgskräck, över världen och folk kan inte längre ta sig utomhus. De som försöker drabbas av hjärtklappning och panikångest till den grad att de avlider på plats. Gatorna ligger tomma och öde, och runt om i världen sitter folk fast i sina hem, på sina arbeten eller i något köpcenter, helt oförmögna att ta sig därifrån.

Efter att ha varit strandsatt på jobbet i sex veckor utan att ha kunnat nå Julia bestämmer sig Marc för att han måste hitta henne. Att bara gå ut genom huvudentrén fungerar ju inte, men under de senaste veckorna har han och hans kollegor jobbat på att gräva sig genom källargaragets väggar och in till de närliggande tunnelbanegångarna. Väl igenom försöker han navigera sig fram till det som en gång var deras hem, med hjälp av just tunnelbanan och kloakerna. Men det är allt annat än enkelt, och folk lever under helt andra lagar nu…

”The Last Days” är en scifi-thriller med lätt postapokalyptiska drag. Tät, spännande och med väldigt snyggt foto trollband filmen mig under hela dess speltid. Visst, en och annan kliché används kanske lite i onödan, men det är inget som drar ner helhetsintrycket för min del. Ett lika delar sorgset som vackert och inspirerande slut avrundar denna upplevelse, som jag varmt kan rekommendera.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer