Spöksnubben i skrubben

  • Svensk titel: Spöksnubben i skrubben
  • Originaltitel: Monster in the Closet
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-07-27
  • Tagline: Han är tre meter lång och älskar människor... speciellt knaperstekta!
  • IMDb: Spöksnubben i skrubben

Recension - Blu-ray/DVD

Ett antal mystiska dödsfall gäckar polisen. Det enda gemensamma offren har är två identiska bitmärken, samt att samtliga dött i sina garderober. Det visar sig vara ett monster som härjar fritt, ett monster som dras till just garderober av någon anledning. Hur ska mänskligheten klara sig?

”Spöksnubben i skrubben”, den genialiska svenska titeln på ”Monster in the Closet”, är en riktig kultrulle från Troma. Jag såg den ett flertal gånger på VHS i slutet av 80-talet (eller om det var början på 90-talet), och hade varma minnen av både filmen och det fantastiskt kultiga omslaget. När filmen nu äntligen släpptes av Studio S Entertainment (vars SEO också är upphovsman till den svenska titeln!) var det med ivriga fingrar jag petade in skivan i spelaren.

OK. Vi säger så här. Vissa saker ska man bara ha kvar sina positiva minnen av, man ska inte gå tillbaka och försöka uppleva dem igen. Visst, filmen är i mångt och mycket fortfarande en smart parodi på typiska skräckfilmer och deras typiska tropes, men inte fan var den lika rolig som jag mindes inte.

Vad filmen dock har är en enorm charm och fina skådespelare som bland annat Henry Gibson i rollerna. Lite kul är det också att se Paul Walker i sin debutroll som en liten nördig grabb kallad ”Professorn”. Sedan är det givetvis som alltid en fröjd att se den bortgångne Kevin Peter Hall i titelrollen, spöksnubben himself. Denna mastodont till karl spelade ju även titelrollerna i filmer som ”Predator” och ”Harry and the Hendersons” när det begav sig.

Se gärna ”Spöksnubben i skrubben”, den är inte så dum. Men om du är en av oss som såg den back in the day och vill återminna gamla tider, dra ner förväntningarna lite.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer