Martian, The

  • Svensk titel: Martian, The
  • Originaltitel: The Martian
  • Release (Bio): 2015-10-02
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-02-08
  • Tagline: Help is only 140 million miles away.
  • IMDb: Martian, The

Recension - Bio

Följande recension är skriven av Johan Karlsson.

Först och främst måste det påpekas att Ridley Scott är en ojämn regissör. Han kan leverera stilbildande klassiker (”Alien”, ”Blade Runner”, ”Gladiator”) såväl som slarviga halvfloppar (”Exodus: Gods and Kings”, ”Hannibal”, ”Prometheus”). Den här gången lyckas han emellertid få till det. Kan det ha med manuset att göra? ”The Martian” bygger som bekant på en succéroman och hade en stark stomme redan från början.

Den raka räddningsberättelsen handlar om biologen och NASA-astronauten Mark Watney som blir strandad på Mars. Matt Damons trovärdige rollfigur är mindre galen än karaktären han spelade i ”Interstellar”. För att överleva på den röda planeten måste Watney gnugga sina vetenskapliga geniknölar till max, vilket resulterar i flera fiffiga MacGyver-scener och ett antal omtumlande bakslag. ”The Martian” är en mänsklig film som lyfter fram hopp, pionjäranda och samarbetsförmåga.

Den här rullen för tankarna mer åt realistisk nödlägessciencefiction som ”Apollo 13” och ”Gravity”. Även om människan i verkligheten inte satt sin fot på Mars riktigt ännu. Några specialeffektssmockade överdrifter är det inte tal om. Det subtila skådespeleriet från Jeff Daniels, Kristen Wiig med flera är stabilt, även om det bara finns en stjärna (Damon). Sammanfattningsvis en spännande Mars-rulle med otippat passande discomusik, rymdvackra miljöer och vettig 3D.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer