Scream säsong 1

  • Svensk titel: Scream säsong 1
  • Originaltitel: Scream: The TV Series
  • Speltid (min): 405
  • Release (Streaming): 2015-10-01
  • Streamingplattform: Netflix
  • Tagline: You'll never see it coming
  • IMDb: Scream säsong 1

Recension - Streaming

Efter fyra blodbad till långfilmer blir slashervarumärket ”Scream” fristående tv-serie på MTV. Alla tio episoder av säsong 1 har landat på Netflix. Originalregissören Wes Craven var med och producerade tv-serien innan han gick bort tidigare i år. Men den här varianten tar oss inte till Woodsboro om ni nu trodde det.

Istället utspelar sig nya ”Scream” i hålan Lakewood. Vi får följa helt nya karaktärer. Tonåringen Emma Duval (Willa Fitzgerald) och hennes omogna polare jagas av en knivgalning iklädd vit mask. Och nej, det är inte den klassiska Ghostface-masken, på gott och ont. Å ena sidan är det gamla hederliga lösansiktet ikoniskt och borde ha dykt upp, men å andra sidan kanske manusförfattarna sparar masken till en senare säsong? För er som får mersmak är säsong 2 planerad till april 2016. 

Hur som helst visar det sig att de brutala morden har någon slags koppling till småstadens dunkla förflutna och den missbildade/missförstådda massmördaren Brandon James. Den kopplingen är intressant och ger storyn lite mer kött på benen. Här hade jag önskat fler tillbakablickar från dessa tidigare händelser.

Beskrivningen på Netflix är missledande. Jag tycker inte att det här är ”en fortsättning på de klassiska skräckfilmerna”, utan snarare en total reboot (som på sin höjd refererar originalfilmens premiärår, då fast telefoni var standard). Förväntar man sig gamla ”Scream” kan man nog bli lite besviken. 

Men tv-serien förvaltar ändå ”Scream”-konceptet hyfsat bra och försöker stå på egna ben. Mycket fokus läggs på samtida sms-maraton och läckta onlinevideos. Skådespelarensemblen gör ett bra jobb och man tar till sig den nya gruppen ungdomar. Trots deras korkade val och faktumet att de i tid och otid delar upp sig med fara för sina egna liv. De vuxna är i det närmaste handlingsförlamade parentesrollfigurer som inte tillför särskilt mycket, vilket på sätt och vis hör till genren.

Vad mer? Det är lite för lätt att luska ut mördarens identitet. Slasherelementen blir automatiskt något nertonade på tv, men jag måste säga att vissa av dödsfallen är riktigt brutala och kreativa, om man nu suktar efter det makabra. Jag är lite kluven till ”Scream” som tv-serie. Den är inte klockren, men har något som kan utvecklas. 

Scenen när nörden Noah dissekerar varför en slasherlångfilm inte funkar som tv-serie är kul. Massor av självironi är ju typiskt ”Scream”:

”You can’t do a slasher movie as a TV series. Think about it. Girl and her friend arrive at the dance, the camp, deserted town, whatever. Killer takes them out one-by-one. Ninety minutes later, the sun comes up and survivor girl sits in the ambulance watching her friends' bodies being wheeled past.”

Johan Karlsson

Kommentarer