Maniac Cop

  • Svensk titel: Maniac Cop
  • Originaltitel: Maniac Cop
  • Speltid (min): 85
  • Release (Blu-ray/DVD): 2011-09-28
  • Tagline: You have the right to remain silent... forever!
  • IMDb: Maniac Cop

Recension - Blu-ray/DVD

Flera människor mördas brutalt på New Yorks gator och vittnesmål berättar om en jättelik polis som ska vara den skyldige. Efter att hans fru hittats mördad blir polisen Jack Forrest den huvudmisstänkte i fallet, men även med honom i häktet fortsätter slakten på gatorna. Kommissarien McCrae tror dock inte att Forrest ligger bakom våldsdåden utan fortsätter leta efter den sanne förövaren. Men ingen kunde någonsin ana sanningen om vem, eller vad, den galne polisen är...

”Maniac Cop” är en klassisk actionrulle från 1988 som sedan fick två uppföljare. Regisserad av William Lustig (”Maniac”, ”Vigilante”), manus av Larry Cohen (”Q”, ”Phone Booth”) och med skådespelare som Tom Atkins och Bruce Campbell (i en av sina icke-pajasroller) kan det bara bli bra. Eller? Jodå, det här är bra på riktigt. Det är brutalt och våldsamt och väldigt, väldigt mycket 80-tal.

Det här släppet är en BluRay/DVD-kombo, vilket är tur för mig som än så länge envist hänger kvar vid det ”gamla” DVD-formatet. Filmen är i widescreen, till skillnad mot min gamla importutgåva och bara det är ett plus. När jag dessutom uppgraderar får jag dessutom en restaurerad utgåva i HD och med DTS-ljud. Trevligt...

Jag har fina minnen av ”Maniac Cop”. Jag såg både den och den första uppföljaren åtskilliga gånger på VHS när det begav sig, och även om det var sönderklippta versioner så fastnade jag för dem och såg om dem många gånger tillsammans med min bror, som definitivt inte hade åldern inne.

Det är också på grund av det som jag var lite reserverad när det nu var dags att återknyta bekantskapen med filmen. Var den verkligen så bra som jag mindes den, eller var det bara nostalgi? Nu har jag svaret: den var precis så bra som jag mindes den. Jag älskar den här filmen!

Skitig, härlig action – precis som pappa vill ha det!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer