Motorsågsmassakern

  • Svensk titel: Motorsågsmassakern
  • Originaltitel: Texas Chain Saw Massacre, The
  • Speltid (min): 83
  • Release (Blu-ray/DVD): 2014-11-12
  • IMDb: Motorsågsmassakern

Recension - Blu-ray/DVD

Sally Hardesty, hennes bror Franklin och tre av deras vänner är på bilresa i Texas. Vid ett tillfälle tar de upp en liftare, men efter att ha skrämt upp de fem vännerna rejält blir denna utkastad. Om det ändå hade varit det värsta som skulle hända dem hade allt varit frid och fröjd, men icke. De tar vägen förbi ett gammalt hus som vid första anblicken verkar stå öde men som snart visar sig inhysa en minst sagt udda familj med smak för kött... människokött!

Det här känns ju löjligt. Att skriva en synopsis om ”Motorsågsmassakern”, en av de mest kända filmerna i världen. En film som kallats ”den mest hatade filmen i Sveriges historia”. En film som blev affischgosse för hela begreppet Videovåld i början av 80-talet. En film som alla har en åsikt om, även om de kanske inte har sett den själva. En film som efter DVD-spelarens stora genombrott blivit utgiven helt oklippt i ett otal olika utgåvor världen över, och som också givits ut på Blu-ray tidigare. Så varför ta upp den nu? Vad kan det finnas kvar att skriva om den?

Om filmen som sådan – inte mycket. Det har skrivits spaltkilometrar om den, den har analyserats sönder och samman otaliga gånger och jag kan villigt erkänna att jag inte har något nytt att tillägga. För mig är det en av de absolut mest skrämmande filmerna någonsin, och det tack vare den ohyggligt obehagliga stämning den bygger upp. Lägg därtill ett fantastiskt foto och ljuddesign som filmen en skitig look som verkligen blir grädden på moset.

Denna utgåva då, är det något speciellt med den? Ja, verkligen. Dels för att den innehåller den nyrestaurerade versionen av filmen, som remastrats i 4K. Jag har ALDRIG sett filmen i så bra skick, och jag har sett MÅNGA olika utgåvor av den. Bland extramaterialet finns det också massor av godis, men min favorit är nog ett litet inslag som denna utgåva definitivt är ensam om. Det är en kort intervju som Stefan Nylén håller med Sven-Erik Olson, den ansvarige utgivaren av filmen, och fd censurchefen Gunnel Arrbäck. Intervjun, som filmades i samband med en biovisning av filmen tidigare i år, är riktigt intressant och det är kul att höra Gunnels tankar om filmen och censur i allmänhet.

”Motorsågsmassakern” är, oavsett vad folk säger, ett filmiskt mästerverk. Det blir en solklar femma i betyg, hur mycket jag än skulle vilja gå Nigel Tufnel och dra upp det till 11.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer