My bloody valentine

  • Svensk titel: My bloody valentine
  • Originaltitel: My bloody valentine

Recension - Blu-ray/DVD

För 20 år sedan, på alla hjärtans dag, skedde en allvarlig olycka i en gruva i den lilla staden Valentine Bluffs. Anledningen var att männen som skulle ha koll på gruvans säkerhet struntade i sina uppgifter och gick tidigare för att hinna med stadens stora valentinfest. Många gruvarbetare omkom, men en man vid namn Harry Warden lyckades överleva. Det slog dock slint i Harrys sinne strax därpå och han mördade dem han ansåg vara skyldiga. Samtidigt varnade han stadens invånare – planera ALDRIG någon mer alla hjärtans dag-fest igen för då kommer fler att dö… Efter att dessa 20 år gått bestämmer sig en grupp unga människor för att anordna en rejäl valentinfest i närheten av gruvan. Därför får de snart besök av en mystisk figur, iklädd gruvarbetskläder och försedd med en sylvass hacka…

"Blodiga hjärtans dag" – lika känd som originalspråkets "My Bloody Valentine" - en typisk slasher som följer i ”Alla helgons blodiga natts” spår. Vi har vår högtid, vi har ett blodbad i det förflutna, vi har våra glada ungdomar och en maskerad mördare. Är man ute efter en gammal hederlig standardslasher från andra sidan Atlanten så fungerar "My bloody valentine" utmärkt.

Filmens främsta fördel är dess miljö. En skara festande ungdomar bestämmer sig för att mot slutet åka ned och kolla in gruvan och det tackar vi för. Långa, mörka, fuktiga gångar där omvärlden inte hör dem skrika... Brr. Betydligt bättre än vad vi är vana vid och emellanåt blir det faktiskt riktigt spännande.

Storyn blandas ut med en totalt ointressant kärlekstriangel. Filmens hjältinna har två beundrare som båda vill ha henne ifred. En av killarna är hennes ex, den andre är hennes nye pojkvän. Hur utgången blir känns helt meningslöst – det här är ju en b-skräckis…

Förutsägbarheten förstör. Finns det någon som INTE kan räkna ut hur det går för killen som, när han ser en stor gryta med kokande korv på spisen, lutar sig lååångt ner över grytan och tittar en stund?

Mördaren fungerar och är i denna miljön läskig. Han är dock lite jobbigt omänsklig med tanke på att han alltid får rätt sak att hända på rätt tillfälle och på rätt plats. Det känns emellanåt lite väl lättköpt. Värst av allt är dock ”tvisten” på slutet. Vill inte avslöja något, men du förstår om du ser filmen. Det hade fungerat bättre utan tvisten, hellre ingen förklaring av morden än en riktigt dålig.

”My bloody Valentine/Blodiga hjärtans dag” helt klart värd betyget 2. I slashermått mätt är den strax ovan godkänd och genrens fans har här något ganska sevärt. Tyvärr fick denna film från 1981 klippas ned rejält (blodiga detaljer förstås) vilket är synd, det hade behövts lite mer gore... Vi får väl se om den kommande dvd-utgåvan är oklippt.

Jörgen Hansson

Kommentarer