Morran och Tobias: Som en skänk från ovan

  • Svensk titel: Morran och Tobias: Som en skänk från ovan
  • Originaltitel: Morran och Tobias: Som en skänk från ovan
  • Speltid (min): 101
  • Release (Bio): 2016-10-26
  • Release (Blu-ray/DVD): 2017-03-10
  • IMDb: Morran och Tobias: Som en skänk från ovan

Recension - Bio

Från kultförklarade sketcher på webben till långfilmsgalenskaper på vita duken. "Morran & Tobias - En skänk från ovan" har anlänt. Och den kommer definitivt få dig att skratta.

Den sunkiga, kedjerökande mamman Morran (Johan Rheborg) och hennes prylgalne son Tobias (Robert Gustafsson) råkar sätta fyr på sitt gamla hus. Det skakiga flyttlasset med bråte går till ett nytt boende där de beter sig precis lika dysfunktionellt som vanligt. Långfilmsstoryn avslöjar dessutom mer om huvudkaraktärernas bakgrund och den odräglige pappan Åke.

Budgeten är större vilket gör att Tobias kan nätshoppa ännu fler dyra prylar som demolerar huset fullständigt. Räkna med ett kaos orsakat av sprängd fisk, högtvättsspruta och sjöflygplan. Som roligast blir det när rollfigurerna hamnar i konflikt med varandra (tänker på brända bröd-Jesus med tarmar och cigg) eller när Morran är extra korkad (DNA-scenen och den totala ovetskapen om Batman). 

Karaktärerna är sjukt roliga och Rheborg & Gustafsson är ett fantastiskt radarpar. Det kan man inte klaga på. Synd bara att filmen inte håller sig till ett spår. Det vill säga det helgalna spåret. Det hade räckt.

Den känslosamma sången i slutet känns väldigt malplacerad. Den djupare dramabiten som sakta nystas upp har visserligen en poäng, men gör samtidigt att man sätter skrattet i halsen. Någon mer biroll (Robert Aschberg är ju inte så spännande) och något mer miljöombyte hade inte heller skadat.

Men faktum kvarstår: Man kiknar ofta av skratt. Absolut sevärt för vänner av Morran & Tobias. En stark trea får det bli till Bubbis och hans märkliga moder.

Johan Karlsson

Kommentarer