Lesson, The

  • Svensk titel: Lesson, The
  • Originaltitel: The Lesson
  • Speltid (min): 98
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-10-24
  • IMDb: Lesson, The

Recension - Blu-ray/DVD

Lärare som tappar greppet har vi sett i filmer som The Substitute med Tom Berenger och nu senast i japanska regissören Takashi Miike’s Lesson of Evil. The Lesson följer i samma fotspår men dessvärre utan lyckat resultat.

Man märker att det är första långfilmen för regissören Ruth Platt. Man vill så gärna, men lyckas inte hela vägen. Skådespeleriet är det verkligen inget fel på, tvärtom. Överraskande bra spel från majoriteten av skådespelarna. Däremot är Platt lite för filosofisk i sitt berättande. Antingen gör man en thriller där karaktärer sätts i första rummet, eller så satsar man på splatter och gore. Här försöker man kombinera detta, men enligt mig irriterar det mest då man inte lyckas med endera.

Två halvbröder lever ihop tillsammans med den enes flickvän. Barndomen verkar ha varit allt annat än bra, så skolgången är det lite sisådär med. Något som engelskaläraren Gale tröttnar på och helt sonika kidnappar den ena brodern, för att ge honom ett privatlektion han ej kommer att glömma. Första halvtimmen är riktigt seg och känns som en billig tv-film från 90-talet, men det huvudsakliga problemet är att filmen aldrig riktigt tar fart.

Jag kan inte heller säga att The Lesson är en dålig film. Mest på grund av att skådespelarna gör ett så pass bra jobb, och ibland glimmar det till och ett obehag infinner sig. Men bara för väldigt korta stunder.

Stefan Johansson

Kommentarer