Justice League Dark

  • Svensk titel: Justice League Dark
  • Originaltitel: Justice League Dark
  • Speltid (min): 75
  • Release (Blu-ray/DVD): 2017-03-13
  • IMDb: Justice League Dark

Recension - Blu-ray/DVD

När jag var liten köpte jag ofta serietidningar, helst Stålmannen och Läderlappen, men det blev också en hel del Rymdens Hjältar, Lagens Väktare och Gigant. Dessa slukades om och om igen, gärna tillsammans med ett paket Mariekex och ett stort glas saft.

Nu för tiden köper jag inga serier alls, bortsett från något enstaka Elvis-album, och min barndoms superhjältar har gått över till sina internationella namn även här i Sverige; Stålmannen, Batman, Legion of Super-Heroes och Justice League. De sistnämnda är ju högaktuella med en sprillans ny film som får biopremiär i november, men redan nu finns en animerad film tillgänglig – ”Justice League Dark”.

Utan någon förvarning börjar helt laglydiga medborgare i Gotham City och Metropolis begå vidriga brott, och Lagens Vä… förlåt, Justice League, misstänker att det är något fuffens och övernaturligt på gång. Batman vänder sig till demonjägaren John Constantine, som i sin tur tar hjälp av magikern Zatanna, Deadman och demonen Etrigan för att lösa gåtan.

OK. När jag fick filmen i brevlådan blev jag först barnsligt förtjust, men det gick snabbt över. De flesta av medlemmarna i Justice League, som Superman, Green Lantern och Cyborg, är bara med kort i början, och även om Batman hänger med filmen ut är det mer som en bifigur än något annat. Det är Constantine som står i fokus (samma Constantine som Keanu Reeves spelade i filmen med samma namn), och diverse andra karaktärer som jag inte alls känner till. Undantaget är Zatanna, som fanns med även i de gamla serierna men som då såg helt annorlunda ut.

Luddigt, flummigt och ingen superhjältekänsla alls. Det är mina intryck från ”Justice League Dark”, och jag är minst sagt besviken. Visst, det var kanske dumt av mig att förvänta mig en sprillans färsk film baserad på ”gamla” Justice League och jag är allt annat än insatt i de senaste årens äventyr. Denna film är så vitt jag vet väldigt trogen nuvarande Justice League-äventyr. Men det var inget för mig.

Tyvärr.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer