Train to Busan

  • Svensk titel: Train to Busan
  • Originaltitel: 부산행
  • Speltid (min): 118
  • Release (Bio): 2017-03-03
  • Release (Blu-ray/DVD): 2017-07-03
  • Tagline: Life-or-death survival begins
  • IMDb: Train to Busan

Recension - Blu-ray/DVD

Affärsmannen Seok-woo ägnar större delen av sin vakna tid åt arbetet. Det kostade honom hans äktenskap, och dottern Soo-an som bor hos honom varannan vecka får mest umgås med sin farmor då pappa sällan är hemma. Efter att han nästan glömt bort dotterns födelsedag får hon nog och vill åka till sin mamma istället. Skamsen bestämmer Seok-woo sig för att ta delar av den efterföljande dagen ledigt för att följa med dottern på tåget till Busan, där mamman bor.

Men något händer runt omkring dem. En zombieepidemi bryter ut både i deras egen stad och i andra, och fast på ett tåg kämpar nu Seok-woo, Soo-an och de andra passagerarna för sina liv.

Sydkoreanska filmen ”Train to Busan” gjorde succé på sin världspremiär i Cannes och har vunnit pris efter pris på festivaler runt om i världen. Själv kan jag bara hålla med, det är en riktigt bra film.

Men.

Det finns ett problem med ”Train to Busan”, och det är att den inte bjuder på någonting nytt. Vi har sett allt förut; den dåliga pappan som negligerar sitt barn är som kopierat rakt av från ”Liar, Liar”, och zombieattack på tåg skiljer sig inte mycket från zombieattack på flygplan som vi såg i ”World War Z”. Vad jag tror ligger bakom det faktum att filmen gjorde succé trots sin brist på originalitet är kvalitet. För även om den har lånat allt den gör, så gör den det riktigt, riktigt bra.

För min del har det varit väldigt svårt att sätta betyg, den ligger precis på gränsen mellan en trea och en fyra. Men va fan, jag känner mig på bra humör så en fyra får det bli.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer