Memoirs of a Spectrum Addict

  • Svensk titel: Memoirs of a Spectrum Addict
  • Originaltitel: Memoirs of a Spectrum Addict
  • Speltid (min): 123
  • Release (Blu-ray/DVD): 2017-07-30
  • Tagline: This film IS the ULTIMATE ZX SPECTRUM MOVIE of the century!
  • IMDb: Memoirs of a Spectrum Addict

Recension - Blu-ray/DVD

Jag minns min allra första dator: det var en Sinclair ZX Spectrum, med 16 kB minne. Svart och fin, med gråa gummitangenter där varje tangent hade fem-sex funktioner. En vansinnigt kul liten dator, som jag snart bytte ut mot en modell med hela 48 kB minne. Denna lilla burk var startskottet för mitt datorintresse, och även om jag sedan dess ägt Microbee, Commodore C128, Amiga 500 och en massa olika PC, så är det fortfarande min ZX Spectrum som jag har de bästa minnena av.

Mannen bakom ZX Spectrum var Clive Sinclair, en brittisk uppfinnare som innan denna succé släppt produkter som datorerna ZX80 och ZX81, men även flera andra elektronikprodukter som miniräknare och små radioapparater. Datorn följdes upp av flera utökade modeller, samt den helt nya Sinclair QL, men ingen maskin nådde samma höjder som just Spectrum. Här i Sverige var Commodore 64 den största konkurrenten, men i Storbritannien var den närmast oslagbar. Inte dåligt, med tanke på hur många olika datorer det fanns på marknaden vid den här tiden.

Även om det gått 35 år sedan maskinen först släpptes 1982, lever den fortfarande kvar. Faktum är att en splitter ny maskin har sett dagens ljus med hjälp av en fantastiskt lyckad crowdfundingkampanj, och kommer snart att lanseras. Ni kan läsa mer om denna maskin, ZX Spectrum Next, här.

Någon som också minns Sinclairs lilla svarta med värme är Andy Remic, som skapat dokumentären ”Memoirs of a Spectrum Addict”. I den berättar han historien om ZX Spectrum, samt intervjuar många av de namn som var störst i spelindustrin vid den tiden. The Oliver Twins (skaparna av ”Dizzy”-serien”, Jim Bagley (”Cabal”) och Andrew Hewson, som skrev flera böcker om programmering på Spectrum och vars företag Hewson Consultants släppte titlar som bland annat ”Cybernoid” och ”Exolon”, är bara några av alla som intervjuas och som får minnas tillbaka till 80-talet tillsammans med Andy och tittarna. Vi får även träffa Rick Dickinson, mannen som designade denna vackra lilla maskin.

Det är tydligt att massor av kärlek och tid har lagts ner i detta projekt, och som gammal Spectrumägare är det väldigt intressant. Har man däremot inte någonsin ägt en Spectrum, och inte heller är intresserad av hemdatorhistoria, misstänker jag att man snabbt blir uttråkad. Å andra sidan tror jag inte heller att man ser denna dokumentär över huvud taget om så är fallet.

”Memoirs of a Spectrum Addict” finns inte tillgänglig i butik, men det går att beställa filmen på DVD, Bluray eller som nedladdningsbar media direkt från Andy Remic via den officiella hemsidan, här: http://www.spectrumaddict.com 

Rekommenderas!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer