Jumanji: Welcome to the Jungle

  • Svensk titel: Jumanji: Welcome to the Jungle
  • Originaltitel: Jumanji: Welcome to the Jungle
  • Speltid (min): 119
  • Release (Bio): 2017-12-22
  • Release (Blu-ray/DVD): 2018-05-28
  • IMDb: Jumanji: Welcome to the Jungle

Recension - Bio

Juldagens biobesök blev actionkomedin "Jumanji: Welcome to the Jungle". En uppföljare som 22 år senare knyter an lite grann till originalfilmen, men vandrar sin egen väg och tar det hela till nästa nivå.

Brädspelsupplägget är moderniserat till en medvetet stereotyp tv-spelsstory. Fyra tonåringar dras in i ett djungelactionspel under en långtråkig kvarsittning. Gänget måste samarbeta, klara alla nivåer och återbörda jaguarens gröna, magiska ädelsten.

Twisten, och källan till all humor, är att tonåringarna byter skepnad till sina tv-spelsfigurer när de äntrar spelet. En tanig nörd spelas av muskelberget Dwayne Johnson ("Fast & Furious"-filmerna) och utgör den kraftfulle hjälten. Den vresige sidekicken vars svaghet är kakor spelas av Kevin Hart ("Central Intelligence"). Jack Black ("School of Rock") spelar i sin tur den självupptagna selfietjejen i gruppen. Och coola Karen Gillan ("Doctor Who", "Guardians of the Galaxy") kickar ass till musik i minimal outfit. 

En ganska underhållande äventyrsfilm överlag som även passar den yngre publiken. Skådisarna har roligt i sina knäppa tv-spelsroller och gör ett bra jobb. Man blir dessvärre inte alldeles för engagerad då man kan räkna ut ungefär hur det hela ska sluta. Speltiden är dessutom lite för lång. Fast uppföljaren är inte så dum ändå och känns motiverad. Jag blev genast sugen på att kolla in originalfilmen "Jumanji" (1995) med tokrolige Robin Williams på Netflix.

Johan Karlsson

Kommentarer