Mordet på Orientexpressen

  • Svensk titel: Mordet på Orientexpressen
  • Originaltitel: Murder on the Orient Express
  • Speltid (min): 114
  • Release (Bio): 2017-11-24
  • Release (Blu-ray/DVD): 2018-04-09
  • Tagline: Everyone is a suspect
  • IMDb: Mordet på Orientexpressen

Recension - Blu-ray/DVD

När ett mord begås på en så enslig plats som ett urspårat tåg mitt ute i vildmarken är alla andra ombord på tåget givetvis misstänkta för dådet. På en högst begränsad tid måste denna gåta lösas, och vem är bättre rustad för det än världens kanske bästa detektiv, Hercule Poirot?

Alltså, det känns rätt bortkastat att beskriva handlingen i större detalj än så när det kommer till ”Mordet på Orientexpressen”. Agatha Christies roman från 1934 lär vara hennes mest sålda och lästa, och den har framförts som radiopjäs, filmats för TV tre gånger samt för den vita duken två gånger. Till och med ett datorspel har gjorts efter denna bok. Man kan med andra ord säga att historien är känd sedan tidigare.

Så hur spännande kan det då bli att se en ny filmversion idag? Tja, jag antar att det är olika från person till person. Själv har jag inte läst Agatha Christie på (minst) 25 år, så jag mindes inte mycket alls av denna berättelse. Dessutom har man valt att göra lite ändringar vad gäller karaktärer och händelser jämfört med boken. Till exempel är den i boken svenska missionären Greta Ohlsson utbytt till den spanska missionären Pilar Estravados, spelad av Penélope Cruz.

Filmen har en fin ensemble av skådespelare. Förutom nämnda Cruz får vi se Johnny Depp, Dame Judi Dench, Michelle Pfeiffer, Willem Dafoe, Daisy Ridley, Josh Gad och Sir Derek Jacobi. Poirot själv spelas av en mustaschprydd Kenneth Branagh, som också regisserat filmen. Jag tycker att Branagh funkar bra som Poirot, även om det alltid är Peter Ustinov jag först tänker på när någon nämner denna belgiske detektiv.

”Mordet på Orientexpressen” är riktigt snyggt filmad med flera långa, härliga tagningar, och det tillsammans med en alldeles lagom spännande historia berättad på strax under två timmar resulterar i en film perfekt för fredagsmyssoffan.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer