Tjuren Ferdinand

  • Svensk titel: Tjuren Ferdinand
  • Originaltitel: Ferdinand
  • Speltid (min): 108
  • Release (Bio): 2017-12-22
  • Release (Blu-ray/DVD): 2018-05-07
  • IMDb: Tjuren Ferdinand

Recension - Blu-ray/DVD

Lille Ferdinand är inte som de andra tjurarna på gården. När de andra stångas med varandra och har som enda målsättning att bli stora och starka och slåss mot de största matadorerna på de största arenorna vill Ferdinand bara ta det lugnt och skönt, och lukta på blommorna…

Ni känner igen detta, eller hur? Japp. Munro Leafs klassiska berättelse om tjuren Ferdinand, mest känd för oss svenskar genom Disneys Oscarvinnande kortfilm från 1938 som visats på SVT i stort sett varje julafton sedan 1971 har nu fått nytt liv i händerna på Blue Sky Studios, bolaget bakom ”Ice Age”-serien.

Det mesta är sig likt, även om man flyttat fram händelserna till att utspela sig i nutid. Den fredlige Ferdinand misstas för en livsfarlig tjur och väljs ut till tjurfäktningen, men som den pacifist han är och medveten om det faktum att tjuren ALDRIG vinner gör han allt för att han och hans vänner ska slippa slåss i arenan.

Jag har inga siffror på hur filmen togs emot i Sverige, men jag misstänker att väldigt många valde att inte se filmen på bio. Kanske med ett grinigt tillägg ”Det där är inte MIN Ferdinand!”. Jag kan erkänna att jag hade väldigt låga förväntningar på filmen, och det var uppriktigt sagt svårt att inte jämföra den med Disneys version, men det blev ändå en positiv överraskning.

Först och främst – se den med originalrösterna. Den gamle wrestlaren och numera skådisen John Cena gör rösten till Ferdinand, och gör det riktigt bra! Han påminner ju själv om en Belgian Blue, så det kanske hjälpte honom att hitta karaktären, vad vet jag. Vi får även höra Kate McKinnon som en get och Bobby Cannavale som tjuren Valiente, båda riktigt bra val.

För det andra – försök, FÖRSÖK att inte jämföra med Disneys version. Jag vet, det är i stort sett omöjligt, men ge den en ärlig chans att stå på egna ben.

”Tjuren Ferdinand” hade säkert mått bra av att kortas ner till jämna 90 minuters speltid (som så många andra filmer), men jag tycker ändå att det är en film som är värd en titt hemma i soffan.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer