Twin Peaks: A Limited Event Series

  • Svensk titel: Twin Peaks: A Limited Event Series
  • Originaltitel: Twin Peaks: A Limited Event Series
  • Speltid (min): 1325
  • Release (Blu-ray/DVD): 2018-04-09
  • IMDb: Twin Peaks: A Limited Event Series

Recension - Blu-ray/DVD

Den tredje oktober 2014 är ett datum som kommer att vara för alltid fastetsat i Twin Peaks-fansens sinnen. Det var den dagen som David Lynch och Mark Frost samtidigt twittrade den halvkryptiska frasen ”That gum you like is going to come back in style!”, en replik Laura Palmer sa till Dale Cooper i den mystiska baklängesvärlden för många år sedan.

Och mycket riktigt, bara ett par dagar senare blev det officiellt att en ny säsong, eller snarare serie, av Twin Peaks skulle produceras. David Lynch skulle själv regissera samtliga avsnitt, och så många av originalskådespelarna som möjligt skulle vara reprisera sina roller.

Spola fram till 2017, och serien har premiär på TV. Som så många andra var jag extremt taggad inför detta, jag älskade originalserien när den gick (och gör det fortfarande) och hoppades innerligt att denna återkomst skulle göra mig lika lycklig.

Med facit i hand blev det inte riktigt så. Missförstå mig rätt, serien är i många delar briljant och det finns en specifik scen som antagligen är det mest tillfredsställande jag sett på TV någonsin och som bara den skulle kunna rendera toppbetyg. Men det finns också andra delar som jag inte gillade alls. Jag bör förtydliga att även om jag gillar David Lynch, så gillar jag mer ”Wild at Heart”-Lynch än ”Eraserhead”-Lynch, vilket gjorde att de mest konstnärliga avsnitten gick mig rakt över huvudet. Jag kan inte säga att de var dåliga, men de var verkligen inte för mig.

Ett annat distraktionsmoment var det faktum att Jim Belushi var otäckt lik Stefan Löfven. Det gick liksom inte att skaka ifrån sig.

Det var härligt att återse (nästan) alla gamla skådespelare igen, även om det blev väldigt tydligt att många år gått sedan sist. Kyle MacLachlan fick ordentligt att bita i, vilket han givetvis klarade med bravur.

Det är väldigt svårt att sätta ett betyg på denna serie, med tanke på att avsnitten i sig rör sig mellan svaga ettor och vrålstarka femmor. Men trots stundtals överdrivet fula effekter, helknäppa avsnitt och Belushi-Löfven är ändå slutkänslan att det var väldigt, väldigt mysigt att återvända till Twin Peaks (även om jag önskat att större del av serien utspelat sig där).

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer