Tag

  • Svensk titel: Tag
  • Originaltitel: Tag
  • Speltid (min): 100
  • Release (Bio): 2018-07-25
  • Release (Blu-ray/DVD): 2018-12-03
  • Tagline: Based on a true story. We’re not kidding.
  • IMDb: Tag

Recension - Blu-ray/DVD

Under maj månad varje år är det lek på blodigt allvar som gäller för barndomskompisarna Hogan, Kevin, Bob, Randy och Jerry. Sedan 30 år tillbaka har de nämligen en omgång kull igång, och just under maj gäller det att kulla de andra.

Jerry är den regerande mästaren och har aldrig blivit kullad. När Hogan får nys om att Jerry inte bara ska gifta sig utan även avsluta sitt deltagande i leken bestämmer han sig för att satsa allt. Han samlar ihop resten av gänget och beger sig tillbaka till sin gamla hemstad. Nu ska Jerry bli kullad, en gång för alla! Men det kommer bli lättare sagt än gjort...

”Tag” börjar med en text som förklarar att filmen är baserad på riktiga händelser. Det ska göras klart från början att jovisst, filmen är baserad på en tidningsartikel om ett gäng gubbar som lekt samma omgång kull under många, många år, men karaktärerna i filmen är helt och hållet påhittade.

När jag först hörde talas om filmen tyckte jag att den verkade korkad. Efter att ha sett trailern var jag säker på att den var korkad, men kanske lite rolig också. Nu efter att ha sett filmen kan jag säga så mycket som att filmen är rolig, fånig och har ett betydligt större hjärta än vad jag någonsin hade gissat. Kompisarna spelas med inlevelse av Ed Helms, Hannibal Buress, Jon Hamm, Jake Johnson och Jeremy Renner och det är inte svårt att köpa att de är kompisar sedan länge. Speciellt roligt tyckte jag det var att se Renner i en så pass komisk roll, efter att mest ha sett honom i actionfilmer.

Lättsamt, kul och varm. Det är tre bra adjektiv för att beskriva ”Tag”.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer