Luke Cage - säsong 2

  • Svensk titel: Luke Cage - säsong 2
  • Originaltitel: Luke Cage: Season 2
  • Speltid (min): 715
  • Release (Streaming): 2018-06-22
  • Streamingplattform: Netflix
  • IMDb: Luke Cage - säsong 2

Recension - Streaming

Harlems beskyddare klädd i ihålig huvtröja - skottsäkre Luke Cage - gjorde comeback på Netflix förra året. Överlag en sevärd säsong som är något för lång, anser Tellusfilms recensent. 

Säsong 2 av Marvels "Luke Cage" bjuder på sjysta gästspel av Claire Temple (kärleksintresse) och Iron Fist (hjältekollega). Efter händelserna i miniserien "Defenders" får snuten Misty Knight äntligen sin coola metallarm från serietidningsförlagan. Nyförälskade stollarna Shades och Black Mariah gör comeback på gangsterfronten. De får draghjälp av det nya hotet Bushmaster som har en personlig vendetta med familjen Stokes.

För att fördjupa huvudpersonen lägger man bitvis fokus på relationen till hans predikande farsgubbe. Det fungerar utmärkt. Det slår mig att även hjältarna Daredevil (säsong 3) och Jessica Jones (säsong 2) hade skruvade relationer till en viss förälder. Är det standardmallen numera?

Hur som helst. Det finns tyngd och budskap i serien. Det finns bra skådespelarinsatser. Det fajtas en hel del. Musiken är tung. Emellanåt är intrigen spännande. Dessvärre håller det bara i åtta avsnitt. Max! Sedan börjar det kännas långdraget och oinspirerat. (Något som liknande Marvel-serier på Netflix också lider av alltför ofta.) Min fru tröttnade och hoppade av efter några avsnitt. Blir inga fler säsonger visar det sig. Slutet var åtminstone intressant och oväntat för oss som uthärdade det slöa tempot.

Hoppas karaktären återkommer i annat (film)format i framtiden. Eller varför inte en "Heroes for Hire"-variant tillsammans med Iron Fist och hans självlysande näve?

Karlssons bonustips:
Jessica Jones - Blindspot (serieroman)

I serietidningarnas värld är nyss nämnda Luke Cage gift med privatdetektiven Jessica Jones. Cage får agera "hemmafru" och ta hand om deras dotter medan Jones jobbar på ett nytt fall där kvinnor med superkrafter mördas på löpande band. En klyftig detektivhistoria med frekventa gästinhopp av Marvelfigurer som magikern Dr Strange, kosmiska Captain Marvel och asaguden Thor. Vill man läsa utsökta seriealbum på engelska av detta slag så har Scifibokhandeln ett bra utbud online.

Johan Karlsson

Kommentarer