Star is Born, A

  • Svensk titel: Star is Born, A
  • Originaltitel: A Star is Born
  • Speltid (min): 135
  • Release (Bio): 2018-10-05
  • Release (Blu-ray/DVD): 2019-03-04
  • IMDb: Star is Born, A

Recension - Blu-ray/DVD

Jackson Maine har varit i bättre form. Visst, han drar fortfarande massor av folk till sina konserter och han levererar alltid, men den tid han inte är på scenen spenderas mest med sprit och droger. På väg hem efter ännu en spelning stannar han till vid första bästa bar för att ta sig ännu ett järn. Skit samma att det är ett ställe för drag queens och att han står ut från mängden i sin cowboyhatt, de serverar sprit och det är allt han är ute efter.

Samma kväll, på samma bar, ska servitrisen Ally uppträda. Hon bränner av Edith Piafs paradnummer ”La vie en rose” och Jackson blir imponerad av både hennes röst, karisma och scennärvaro. En riktig talang, som får honom att glömma glaset framför sig.

Han bjuder ut henne på en drink efteråt och de spenderar natten tillsammans med att prata om deras gemensamma kärlek till musiken. Tycke uppstår, och snart bjuder han med henne till en av sina konserter, tar upp henne på scenen och sjunger tillsammans.

Det blir stor succé, och livet leker. Jackson mår bättre än på länge, och Ally får äntligen leva ut sin passion. Snart blir hon erbjuden skivkontrakt och solokarriär och allt verkar gå som på räls. Men samtidigt som det går allt bättre för Ally börjar Jackson känna sig övergiven, och har snart en flaska i näven igen. Nu måste de tillsammans kämpa för sin kärlek till varandra och till musiken…

Det här är fjärde gången som ”A Star is Born” filmatiseras. Senast var 1976 då Kris Kristofferson och Barbra Streisand spelade huvudrollerna, men nu är det Bradley Cooper (som också regisserat) och Lady Gaga som tar plats i strålkastarens sken. Och herrejävlar vad de äger den scenen!

Bradley Cooper imponerar, både som regissör, skådespelare och sångare. Lady Gaga är fantastisk, och om inte hennes skådespelarkarriär sätter ordentlig fart efter det här så vete fan vad det är för fel på världen. De har dessutom en fantastisk kemi tillsammans. Jag måste också nämna den alltid lysande Sam Elliott som spelar Jacksons bror, samt Andrew Dice Clay som gör en varm och kärleksfull insats som Allys pappa.

Sedan har vi musiken. Oj. Det här är bra. Inte bara Oscarvinnaren ”Shallow” som de framför som duett, utan flera av de andra låtarna är riktigt, riktigt bra.

”A Star is Born” har nästan allt. Fin regi, fantastiska skådespelare, härlig musik och ett berättande som griper tag i en. Jag skäms inte för att säga att en och annan tår dök upp i ögonvrån, och det är definitivt en film jag tänker se om många gånger. Betyget är så nära en femma som det kan bli, men det är något som saknas ändå. Kanske är det så enkelt att det faktum att det är en nyinspelning och att händelserna i filmen är mer eller mindre väntade som gör att den lilla sista gnistan saknas. Hur som helst, det blir en enormt stark fyra i betyg, och varma rekommendationer från mig.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer