Shazam!

  • Svensk titel: Shazam!
  • Originaltitel: Shazam!
  • Speltid (min): 131
  • Release (Bio): 2019-04-05
  • Release (Blu-ray/DVD): 2019-08-12
  • IMDb: Shazam!

Recension - Bio

Fjortonårige Billy Batson hoppar runt från fosterhem till fosterhem. Han försöker desperat hitta sin biologiska mamma som försvann för många år sedan. En vacker dag uppenbarar sig en skäggig trollkarl som ger Billy otroliga superkrafter (i en vuxen mans kropp) varje gång han yttrar ordet "Shazam". Så är upptakten. 

Asher Angel (den bärssuktande tonåringen) och Zachary Levi (den vuxne trikåhjältevarianten) övertygar med charm, lekfullhet och humor som huvudpersonen i fråga. Den utökade, nya fosterfamiljen (inklusive "livvakts-Jerry" från "The Walking Dead") utgör filmens välbehövliga hjärta. Och det är ju fint. Superhjältenördbrorsan med krycka är exceptionellt bra. Mark Strong får också godkänt på den magiska skurkfronten. 

Klagomål? Rullen är något för lång. Det är snålt att vi inte får en riktig cameo från någon annan superhjälte. Sedan blir det för mycket av det goda på nöjesfältet. Och de där dödssyndernas demoner är rätt onödiga hokuspokusskurkar. Dessutom: För mycket roligt hade redan avslöjats i trailers. Eller hur?

DC och den duktige svenske regissören David F. Sandberg skojar med genren på ett inbjudande sätt - t.ex. när det diskuteras superkrafter, bataranger och hemliga tillhåll. "Shazam!" är absolut sevärd för oss superhjälteälskare. Jag skrattar till rätt ofta i biosalongen. Underhållande, men inte "Aquaman"-nivå. "Avengers: Endgame" kommer spela i en högre division känns det som.

Johan Karlsson

Kommentarer