Joker

  • Svensk titel: Joker
  • Originaltitel: Joker
  • Speltid (min): 122
  • Release (Bio): 2019-10-04
  • Release (Blu-ray/DVD): 2020-02-10
  • IMDb: Joker

Recension - Blu-ray/DVD

Arthur Fleck hankar sig fram som diversearbetande clown, ett arbete som åtminstone får tiden att gå och drar in lite pengar som han behöver till sin medicin. Helst skulle han vilja bli standup-komiker, och hans högsta dröm är att få skänka glädje till sina medmänniskor. Men hans medmänniskor skulle inte kunna bry sig mindre om honom.

Hans vardag fylls av hån från okända människor, samtidigt som han försöker ta hand om sig själv och sin allt annat än friska mamma. Om han bara kunde få veta varför allt känns så fel…

Vid det här laget vet alla vad Todd Phillips ”Joker” går ut på, eller hur? Av olika anledningar fick jag inte chansen att se filmen när den gick på svenska biografer men från alla håll – inklusive från min Telluskollega Johan som hyllade filmen i sin recension - hörde jag hur fantastisk filmen var, och framförallt hur fenomenal Joaquin Phoenix var i huvudrollen. Jag försökte att inte bygga upp en egen hype inför filmen, av rädsla för att bli besviken. Nu när filmen har släppts på diverse hemmaformat har jag dock äntligen kunnat se den och bilda en alldeles egen uppfattning om den.

Jävlar. Det här var inte likt något annat. Tiden då en film från DC per automatik betydde spektakulär spandexaction är officiellt förbi. Det här är RIKTIG film, det tror jag till och med Martin Scorsese, den gamle surgubben, skulle hålla med om.

Phoenix är helt otrolig, och den Oscar han vann för sin insats kunde inte ha varit mer välförtjänt. Vill även nämna Robert DeNiro, som för en gångs skull tonade ner sig själv och höll sig lite i bakgrunden.

Det här är bra. Det här är väldigt, väldigt bra.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Andra recensioner

Kommentarer