Jesus Rolls, The

  • Svensk titel: Jesus Rolls, The
  • Originaltitel: The Jesus Rolls
  • Speltid (min): 85
  • Release (Bio): 2020-05-08
  • Release (Blu-ray/DVD): 2020-07-06
  • Release (Streaming): 2020-06-08
  • Streamingplattform: Div VOD-plattformar
  • Tagline: The Jesus rolls on.
  • IMDb: Jesus Rolls, The

Recension - Bio

När bröderna Cohens “The Big Lebowski” hade premier 1998 blev den nästan omgående kultförklarad. Men det var inte bara ”The Dude” i Jeff Bridges skepnad som tog världen med storm, utan även bifiguren Jesus Quintana, en mästerlig bowlare och småskurk i John Turturros skepnad.

Nu, 22 år senare, får vi återse Turturro som Jesus i ”The Jesus Rolls”. Jesus har precis släppts ur fängelset och beger sig nästa omgående ut på nya tveksamma äventyr med sin polare Petey. På vägen möter den en mängd färggranna karaktärer som påverkar deras liv i större eller mindre grad.

Lika bra att säga det direkt – detta är INTE en uppföljare till ”The Big Lebowski”. Inte heller har bröderna Cohen något som helst med den att göra, förutom att låta John Turturro spela sin karaktär ännu en gång.

Filmen, som för övrigt är regisserad av Turturro själv, är en nyinspelning av den franska filmen ”Flörtkulorna” (Les Valseuses) från 1974. Då var det Gérard Depardieu som spelade huvudrollen.

Vad ska man säga om detta? Det känns mest som att Turturro till varje pris ville spela Jesus igen, och lyckades övertala en massa Hollywoodkompisar till att göra cameos. En sak är säker, det är inte bristen på talang framför kameran som ligger filmen i fatet. Förutom Turturro själv ser vi Bobby Cannavale som hans kompis Petey och Audrey Tatou som deras gemensamma flickvän Marie. Lägg därtill namn som Christopher Walken, Jon Hamm, Susan Sarandon, Tim Blake Nelson, Sônia Braga och Pete Davidson.

Nej, problemet är att filmen inte vet vad den vill. Jag har inte sett ”Flörtkulorna”, men jag måste ändå ställa mig tveksam till att den är lika blek.

Jag är ledsen, men detta var inte värt de 85 minuter det tog att se den och det kan inte bli tal om ett betyg högre än 2.

Till sist: Pete Davidsons karaktär har fel. Den svenska polisen använde inte alls Plymouth Fury, utan den klenare Plymouth Valiant. Rätt ska vara rätt.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer