Top Gun

  • Svensk titel: Top Gun
  • Originaltitel: Top Gun
  • Speltid (min): 110
  • Release (Bio): 1986-07-04
  • Release (Blu-ray/DVD): 2020-06-01
  • Tagline: Up there with the best of the best.
  • IMDb: Top Gun

Recension - Blu-ray/DVD

Pete Mitchell, anropsnamn Maverick, är en ung hetsporre till stridspilot som tillsammans med sin navigationsofficer Nick ”Goose” Bradshaw skickas till amerikanska flottans Fighter Weapons School, belägen vid deras bas i Miramar, Kalifornien.

Här ska de i tuff konkurrens tränas till att bli de bästa av de bästa, och det görs medelst teoretiska och praktiska övningar ledda av stenhårde Rick ”Jester” Heatherly (i luften) och vackra Charlotte ”Charlie” Blackwood (på marken).

Givetvis går inte allt som det ska, olyckor sker och vår hjälte måste återigen hitta sig själv, övervinna sina rädslor och ännu en gång visa att han verkligen är den bäste av de bästa (vifta med flaggor här).

Allvarligt talat, alla har väl sett ”Top Gun”? Filmen som hade premiär 1986 och såg till att ansökningarna till den amerikanska flottan ökade med 500%?

Regisserad av Tony Scott, producerad av den dynamiska duon Don Simpson och Jerry Bruckheimer, härlig musik signerad Harold Faltermeyer blev filmen en enorm succé världen över. Skådespelarensemblen är inte så pjåkig den heller, med Tom Cruise i huvudrollen som Maverick, Anthony Edwards som Goose, och Kelly McGillis som kärleksintresset Charlie. Dessutom ser vi Val Kilmer, Meg Ryan, Tim Robbins, Tom Skerritt för att inte tala om min gamle favorit Michael Ironside som tidigare nämnda Jester.

När nu ”Top Gun” släpps i en fin 4K UHD/Bluray combo är det härligt att sätta sig ner igen och bli uppslukad av denna rulle. Visst är det mycket nostalgi nu, men det är en välgjord film, plattityder och klichéer till trots.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer