Secrets We Keep, The

  • Svensk titel: Secrets We Keep, The
  • Originaltitel: The Secrets We Keep
  • Speltid (min): 97
  • Release (Bio): 2020-09-18
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-01-19
  • Tagline: A quiet neighborhood. A deadly past.
  • IMDb: Secrets We Keep, The

Recension - Blu-ray/DVD

Under andra världskriget blev Maja och hennes syster tillfångatagna av ett gäng tyska soldater, som bestämde sig för att göra precis vad de ville med de rumänska romer de fått tag på. Systern mördades, men Maja överlevde hemskheterna och lyckades efter krigets slut fly landet.

Nu lever hon ett nytt liv i en liten amerikansk småstad tillsammans med sin make, läkaren Lewis. Allt är fina fisken, men när Maja en dag av en ren slump ser en man hon känner igen som en av de tyska soldaterna slår det slint.

Fast besluten att hämnas kidnappar hon mannen och torterar honom hemma i källaren. Men är han verkligen den hon tror?

”The Secrets We Keep” är en intressant historia, om än långt från originell. Vi har sett liknande berättelser förut, t ex. i ”Death and the Maiden” från 1994. Det är en liten, tät historia, och jag kan mycket väl tänka mig den som en teaterpjäs med 3-4 skådespelare.

Så handlingen är det inget fel på. Den är också estetiskt tilltalande, så vad är det som gör att jag ändå inte klickar med filmen?

Två ord: Noomi Rapace. I huvudrollen som rumänskfödda Maja får hon förvisso en ursäkt för sin allt annat än optimala engelska, men precis som när jag såg henne i ”Alien: Covenant” eller i Brian De Palmas “Passion” slås jag direkt över hur totalt befriad hon är från karisma och trovärdighet på film.

Maken Lewis spelas av Chris Messina, som ärligt talat inte får mycket att göra i filmen. Den tyske soldaten (eller är han inte det?) spelas av en annan export från Sverige, nämligen Joel Kinnaman. Han behöver inte skämmas för sin insats, men i ärlighetens namn är det inte mycket att skryta över heller.

För mig hade filmen högst sannolikhet vunnit på att ha andra skådespelare i huvudrollerna, men handlingen räcker ändå till en svag trea i betyg.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer